24
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Üreticiden hükümete kota tepkisi

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde, tütüne uygulanan kota ve düşük fiyat nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyleyen üreticiler, 200 kilogramlık kotanın 500 kilograma çıkarılmasını istedi.

Güneydoğu çiftçisi olarak kaliteli tütün yetiştirdiklerini, fakat uygulanan yanlış tarım politikaları sonucunda mağdur duruma düştüklerini ileri süren tütün üreticileri, yetkililerin sorunlarına çözüm bulmasını istedi.

Hükümetin, tarım politikalarını 'Alternatif Ürün Yetiştiriciliği' başlığı altında sürdürdüğünü belirten tütün üreticileri, "Devletin uyguladığı politikalar yüzünden tüm dünyada rağbet gören tütün, Türkiye'de bitirilmeye çalışılıyor.

200 kilo kotalı sisteme geçmesiyle birlikte yaşanan güç olaylarının ardından, çocuklar da aile ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla batı illerine gitmek zorunda kalıyor" dedi.

Geçimini tütüncülükle sağlayan birçok vatandaşın metropollere göç ettiğini ifade eden Konak Mahallesi Muhtarı Nedim Çetinkaya da, yerli tütün üretiminin kısıtlanmasına karşı olduklarını ifade ederek, "İlçemiz, tarım bölgesi olduğu için yüzyıllardır tütüncülükle uğraşmaktayız.

Ancak, hükümetin Avrupa Birliği sürecinde izlediği politika gereği tütüne getirilen kota sistemi, zorluk yaşamamıza neden olmuştur. Göç eden insanlar, bugün batı illerinde yaşam mücadelesi vermektedir. Aile ekonomisine katkıda bulunmak için okul çağındaki çocuklar batı illerine giderek çalışıyor.

Buna 'dur' demenin zamanı gelmedi mi? Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde uygulanan kota sistemiyle tütün üreticisinin ekmeği elinden alınmıştır. Biz çiftçiler olarak, TEKEL'in özelleştirilmesine ve yerli tütün üretiminin kısıtlamasına karşıyız" diye konuştu.

"200 KİLOGRAMLIK KOTA, 500 KİLOGRAMA ÇIKARILSIN"

Silvan Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çapan ise, bu yıl tütüne uygulanacak baş fiyatı sabırsızlıkla beklediklerini ifade ederek, "İlçe merkeziyle bağlı köylerdeki vatandaşımız tarımla geçimlerini sağlamaktadır, ancak hükümetin yanlış politikaları yüzünden tütün ve hububat üreticilerimiz zor günler geçirmektedir.

Geçen yıl tütüne verilen fiyat, vatandaşlarımızı memnun etmemiştir. Hükümetin uyguladığı 200 kiloluk kota sistemi, tütün üreticilerinin zor günler geçirmesine neden olmuştur. Ülke insanının refahı ve huzuru için mevcut 200 kilogram olan kotanın yükseltilmesi gerekir. İyileştirme yapılmadığı takdirde insanlar açlığa, sefalete, suça teşvik edilmiş olur" dedi.

Silvan tütün üreticileri, 13 ay boyunca tütünün havalandırması ve bakımıyla ilgilendiklerini dile getirerek, bu emeklerini karşılığını alamamaktan yakındı. Silvan'da tütüncülük yapan Zeki Yaşar, geçimlerini sadece tütüncülükle sağladıklarını ve bu nedenle aile fertleri olarak 13 ay boyunca tütünle yatıp tütünle kalktıklarını anlatarak, "Tütün içinde dünyaya geldik, belki de tütün içinde öleceğim.

Bir yetkili gelsin ve tütün ektiğimiz tarlalarda bulunan sivrisineklerin içinde 1 saat kalsın, 200 kiloluk tütünümü hibe edeceğim. Sivrisineklerden dolayı çocuklarım sıtma oluyor. Her gün ölümle burun burunayız. Çocuklarımız hastalıklı. Hükümet 200 kilo üzerine olan kota sistemini değiştirip kotayı yükseltmelidir.

Devlet bize bakmakla yükümlüdür, bakmadığı takdirde ben çaresiz kalıp cinayet, hırsızlık gibi suçlar mı işleyeyim? Biz de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız, bize de sahip çıkılsın. Bizim ve bizim gibi mağdur edilen çiftçilere bir an önce iyileştirme yapılmasını istiyoruz.

Bize 'Alternatif ürün' dediler; tütünün alternatifi yoktur. Silvan'ın ekonomisini ayakta tutan tütün, maalesef yok edilmek isteniliyor" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2005 Pazar 15:51:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?