23
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Açık kanalizasyon tehlike saçıyor

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'ne bağlı Susuz Köyü'nde, evlere su şebekesinin çekilmesinden sonra bin metre uzunluğundaki kanalizasyonun kapatılmaması, hastalıklara ve kazalara adeta davetiye çıkarıyor.

Kirli sular nedeniyle salgın hastalıkların baş göstermesinden endişe eden köy halkı, kanalizasyon yapılmasını istiyor.

74 hane 800 nüfuslu Susuz Köyü'nde, yaklaşık 9 yıl önce yapılan kanalizasyon müracaatının evlerde su şebekesi olmadığı gerekçesiyle iptal edildiği, ancak evlere su şebekesinin çekilmesinden sonra da köye kanalizasyon altyapı şebekesinin yapılmadığı iddia edildi.

Yaklaşık bin metre uzunluğundaki kanalın kapatılmamasından dert yanan köy halkı, birçok yere dilekçe verdiklerini, ancak yanıt alamadıklarını iddia ediyor.

Köyün ortasından geçen kanalizasyonun çocuklar açısından kaza tehlikesi taşıdığına dikkat çeken köy halkı, gerekli malzemeler verildiği takdirde eksiklikleri kendi imkanlarıyla giderebileceklerini söyledi.

Kanalın, çocuklarının can güvenliğini ve sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini söyleyen Susuz Köyü Muhtarı Hasan Başaran, "Yaklaşık 9 yıl önce köyümüzün altyapısı için müracaatlar yapıldı, ancak müracaatlarımız iptal edildi.

İptal sebebi de, evlerimizde su şebekesinin olmadığı gerekçesi idi. Ancak, Diyarbakır Valisi Efka Ala ile Kaymakam Veysel Beyru'nun öncülüğünde başlatılan 'Susuz köy kalmayacak projesi' kapsamında evlerimize su şebekesi çekilmiş olup, hala altyapı şebekemiz yapılmamıştır.

Daha önce Köy Hizmetleri'ne defalarca müracaat ettik, fakat müracaatlarımız sonuçsuz kaldı. Eğer valiliğimiz bize destek çıkarsa, malzemeler temin edilirse, biz de işçiliğini üstlenerek bu sorunumuzu çözeceğiz" dedi.

Dereye akan pis suların her türlü hastalığa sebep olabileceğinden endişe eden köylüler, buna rağmen çocuklarını dereye girmekten alıkoyamadıklarını ifade etti.

Çocuklarının tehlikede olduğunu söyleyen köy halkından Hasan Bilmez, sık sık çocukların hastalandığını söyleyerek, "Köyümüzün ortasından geçen pis sular, köyde her an bir hastalık salgınına neden olabilir.

Bugüne kadar başvurmadığımız yer kalmadı, ama kimse gelip ilgilenmedi. Pis sular içinde oynayan çocuklarımızın salgın hastalıklara yakalanması an meselesi. Sıcaklarla birlikte deredeki pis sular koku veriyor. Bu sorunun çözümü için köyümüze kanalizasyon yapılmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2005 Salı 11:34:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hamit TAYINLAMAK IP: 88.229.184.xxx Tarih : 15.02.2007 15:55:00
bu haberden haberi yayınlandıktan sonra ALLAH razı ulsun kanalizasyon yapıldı.şimdi küyümüz kokudan, hastalıklardan kurtuldu.bu kanalizasyon açık ken biz yazın damda yatğımız için koku geliyordu yatamiyorduk. şimdi artık başını rahatça yastığına koyup yatabiliz.emeği gecen gazeteci arkadaşlarıma teşekur edrim ve AYRICA SİLNVAN BELEDİYESİNE TEŞEKÜR EDERİM SAYGILARIMLA HAMİT TAYINLAMAK