18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Bölgede tütün güçü

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'ndeki tütün üreticileri, tütün üretim kotasının düşürülmesi nedeniyle para kazanamadıkları gerekçesiyle batı illerine göç etmeye başladı.

Tütüne getirilen kota sisteminden sonra işsizliğin her gün arttığı Silvan'da kalabalık aileler, ekonomik sıkıntılar nedeniyle özellikle İstanbul, Mersin, Adana, Antalya ve İzmir illerine göç ediyor. Tütün ekicisi ve Konak Mahalle Muhtarı Nedim Çetinkaya, büyük bir nüfusun geçimini tütünden sağladığını belirterek, "Tütün üretiminde kotanın düşürülmesi nedeniyle üretim yapan nüfus, batıya göç etmeye başladı.

Üretimin sınırlandırılması nedeniyle çok sayıda insan işsiz kaldı. Silvan'da 5 bin 500 üretici bulunuyor. Silvan'daki tütün işletmesinde de bin 500 kişi çalışıyordu. Bunlar başka yerlere gitti ya da emekli oldu. Şimdi 70 kadar kişi çalışıyor. Çok şey kaybettik. Silvan'da genç kalmadı, herkes batıya göç ediyor" dedi.

Üretim kotasının özellikle kalabalık nüfuslu ve topraksız olan üreticileri olumsuz etkilediğine değinen Çetinkaya, "Daha önce toprak kiralayarak, yüzde 50'si toprak sahibinin olmak üzere tütün üretimi gerçekleştiriliyordu. Şimdiki uygulamayla bu aileler artık bu işle geçinemeyecek, çünkü kota 200 kiloya indirildi.

Yani 10 nüfusluk bir aile yalnızca 500 milyon lira kazanabilecek, bunun da 200 milyon lirasını cüzdan sahibine verecek. Bu para da üreticiyi geçindirecek bir para değil" diye konuştu.

Öte yandan, aileler, batı illerinde çalışan çocuklarına otobüs firmalarıyla erzak gönderiyor. Şehirlerarası çalışan otobüs firmaları, bu şekilde adeta kargo görevi yapıyor. Aileler, erzak göndermek için otobüs firmalarına akın ederken, otobüs firması sahipleri bu konuda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "Her gün tonlarca erzak götürerek adeta kargo görevi görüyoruz" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2005 Pazartesi 14:40:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kasım takar IP: 212.156.21.xxx Tarih : 2.02.2006 13:14:36
sayın nedim bey öncelikle yazmiş olduğunuz tütün ve kota ile yazınız için teşekkür eder gerçekleri dile getirmeniz ve düşünmeniz taktire laik bir durum olduğunu,ve göçlerin bunedenle fazlalaştığı bir gerçektir.saygı va sevgilerimle kasım takar DİYARBAKIR /SİLVAN Bbaşarılar