1
Haziran
2024
Cumartesi
YAŞAM

Müze hayatlarını değiştirdi

Gaziantep'in İslahiye ilçesine bağlı Yesemek köyünde bulunan ve 4 bin yıllık geçmişe sahip heykellerin bulunduğu açık hava müzesi köyün çehresinin yanısıra köylünün hayatını da değiştirdi.

Bugüne kadar kimsenin ilgi göstermediği müze, Opet'in örnek köy çerçevesinde yaptığı tadilatla ziyaret edilir hale geldi. Köyde ayrıca 3 ayrı ranşta kurslar verilmeye başlandı. Gündüz tarlada çalışan köylüler gece saat 20.00 ile 21.30 arasında kurs görmek için köy okulunun yolunu tutuyor.

Kurslara ilginin gün geçtikçe artığı gözlenirken, 550 nüfusa sahip olan köyün yüzde 15'i Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri kursa katılıyor. Çoluk çocuk 80 kişinin üzerinde katılımın olduğu kursta vatandaşlık ve insan hakları, protokol ve görgü kuralları ile toplumda kalkınma ve tarımsal faaliyetler dersleri veriliyor.

En çok kadınların rağbet ettiği kursa 58'i erkek 80 kişi katılıyor. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün koordine ettiği kurslarda vatandaşlık ve insan hakları derslerini ilçe emniyet müdürlüğünde görevli polis memuru Hüseyin Erol, protokol ve görgü kuralları derslerini İlçe Sivil Savunma Müdürü Bilal Erdoğan anlatırken, gönüllü tarım danışmanı Yüksel Şahin ise, toplumsal kalkınma ve tarımsal faaliyetler dersini veriyor.

Temmuz ayında başlayan ve haftanın üç günü devam eden kurslar, 23 Eylül 2005 tarihinde müzenin geniş bir katılımın olacağı açılış ile son bulacak. Kadınların tüm derslerde daha duyarlı olduklarını belirten eğitmenler, kurslarda en çok pratiği de kadınların yaptığını belirtiyor.

Kadınların olduğu sınıfta görgü kurallarını anlatan Bilal Erdoğan, derslerde anlatılan konuların evde tatbiği sonrasında çok olumlu sonuçların alındığını belirterek kurslara devam eden anne ve çocukların evdeki ders uygulamaları köylülerin hayatlarını değiştirdiğini söyledi. Köyün imamı ve muhtarının yanı sıra tüm azaların da katıldığı kurslara devam eden eski muhtar Mustafa Kızılkaya, derslerde anlatılan terbiye ve görgü kurallarının aslında kendileri tarafından bilindiğini ve zaman ile unutulduğunu, ilerleyen yaşına rağmen kurslara katılan bu kuralların hocaları tarafından kendilerine hatırlatıldığını söyledi.

Köy muhtarı Mustafa Güneş'in eşi, kursların pratik faydalarını gördüklerini belirterek, "Artık evde çocuklarımız yemek yedikten sonra (Anne ellerine sağlık, çok teşekkür ederim) gibi sözler sarf ediyor. Daha önce çocuklarımız bu tür konulara çok yabancı idi. Ama bu kurslarda gördüğümüz dersler sonunda hem bizim çocuklarımıza, hem de çocuklarımızın bize olan davranış ve konuşmaları olumlu yönde değirmiştir. Hatta köydeki karı-koca diyalogunda önemli gelişmeler görülmüştür." dedi.

Köy muhtarı Mustafa Güneş de, Yesemek Açık Hava Heykel Müzesinin köylerinin çehresini değiştirmeye başladığını belirterek, Opet tarafından örnek köy seçilerek köye yapılan yatırımlardan dolayı Öztürk ailesine ve kaymakam Bekir Yılmaz'a teşekkür etti. Yüzlerce heykelin sergilendiği müze, yapılan son düzenlemelerden sonra 23 Eylül 2005 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından açılışı yapılacak

Davut Uçar - Kenthaber / İslahiye
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2005 Perşembe 10:37:03
Güncelleme :8 Kasım 2005 Salı 02:38:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bilal ERDOĞAN IP: 81.215.190.xxx Tarih : 4.10.2005 15:22:23
Bu kurs için teklif geldiğinde doğrusu biraz cesaretsizdim. 17 kişi kaydolmuştu. Köye Gittiğimizde sınıfta 25 kişi görünce çok şaşırdım ve endişelerim arttı. 15 yıllık öğretmenlik tecrübemle derse giriş yaptık ve konular öyle ilginçki dersi anlattıkça gerçekten toplumca görgü kurallarını bilmemize rağmen onları tam olarak uygulamadığımızdan dolayı ne kadar hata yaptığımızı anladık. Biz Yesemek Köyünde kursa gelen kardeşlerimize M. Kemal ATATÜRK'ün "Köylü Milletin Efendisidir" sözünü hatırlatarak onların efendimiz olduğunu söyleyerek derse başladık.İkinci hafta 25 kişiden 40 kişiye ve daha sonra 58 kişiye ulaştı. Anladımki kurs amacına ulaşmış ve çok ilgi görüyor. herkesin bildiği fakat uygulamadığı Görgü kurallarını bilmek yetmiyor ve uygulamak gerekiyormuş. 50 saat kurs boyunca çok güzel konuları aktardım. Muhataplarımdan çok büyük ilgi gördüm. Kursa gelen kardeşlerim de kursun çok faydalı olduğunu mütemadiyen anlatıp durdular. Çok mutlu oldular. Gaziantep bölgesinde böyle bir kursun mevcudiyeti basında da çok yer buldu ve birçok TV kanalı ve Ajans bunu haber yaptı. Kursa katılanlara ve kursta emeği geçenlere ve bu yazımı okuyan herkese selam, sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Bilal ERDOĞAN/İSLAHİYE