18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARKAMIŞ - GAZİANTEP

Altı mozaik üstü asfalt

Antik Zeugma Kenti’nden çıkarılan mozaiklerle dünyanın dikkatini çeken Gaziantep’te, her taraftan mozaik çıkıyor. Karkamış İlçesi’ndeki bir köyde yıllar önce bulunan mozaiğin, ilgisizlik ve duyarsızlık sonucu tahrip edildiği ve üzerine asfalt dökülerek yol yapıldığı belirlendi.

Karkamış İlçesi’ne bağlı Çiftlik Köyü Muhtarı Abdullah Özaslan, kendilerinin çocukluk yıllarında köyün birçok yerinde bulunan mozaiklerin parçaları ile oyunlar oynadıklarını söyledi. Özaslan, "Tabi o zaman çocuktuk, neyin ne olduğunu bilmiyorduk. Yıllar geçtikten sonra da bu mozaiklerin üzerlerine evler ve asfalt dökülerek yol yapıldı. Bu mozaikler bizim tarihi zenginliklerimizdendir. Köyümüzdeki mozaiklerin araştırılmasını ve kurtarılmasını istiyoruz" dedi.

1994 yılında Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduklarını hatırlatan Özaslan, "O tarihten sonra birkaç yetkili gelip mozaiklerle ilgili incelemede bulundu, ancak hiçbir ses çıkmadı. Böyle bir şey olamaz. Ben iyi hatırlıyorum, ilkokul yıllarımda bizim oyunlar oynadığımız mozaikler nereden baksanız 500 metre kare vardı. Belki de burada Zeugma’dan daha fazla bir mozaik vardır. Bu konunun araştırılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Köylü vatandaşlardan Edip Özaslan da Zeugma antik kentindeki mozaiklerin, dağların kazılarak ortaya çıkarıldığını, ancak kendi köylerindeki mozaiklerin toprağın 15-20 santimetre altında bulunduğunu iddia etti. Üzerine asfalt dökülerek yol yapılan mozaiğin ve köyde toprak altında bulunan diğer mozaiklerin kurtarılması gerektiğini ifade eden Edip Özaslan, mozaiklerin ilgisizlik nedeniyle büyük zarar gördüğünü vurguladı.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Fatma Bulgan ise, kazı kapsamında bulunmayan mozaiklerle ilgili haberler yapılmasının doğru olmadığını ileri sürerek, tarihi eser kaçakçılarına adres gösterildiğini iddia etti. Köydeki mozaiklerle ilgili bilgi veremeyeceğini kaydeden Bulgan, "Adı geçen köydeki mozaikler hakkında bilgi sahibiyiz ve müze müdürlüğümüz tarafından kayıtlıdır. Bu konuda yapılan haberler mozaiklere fayda yerine zarar sağlıyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2005 Çarşamba 13:00:52
Güncelleme :28 Şubat 2006 Salı 12:59:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?