18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARKAMIŞ - GAZİANTEP

Sınır kapısında bayram sevinci

Karkamış İlçesi’nde bulunan Karkamış Sınır Kapısı’ndan, dün ve bugün 2 bin 251 kişinin, bayramlaşmak için Suriye’ye geçiş yaptığı bildirildi.

Bayramın ikinci günü yaklaşık bin 800 kişinin aynı anda Suriye’ye giriş yapmak için girişimde bulunması, görevlileri sıkıntıya soktu. Zaman zaman izdihamın yaşandığı geçişler, olaysız sonuçlanırken Oğuzeli İlçesi’nden 981, Nizip İlçesi’nden 450 ve Karkamış İlçesi’nden de 820 kişi Suriye’ye gitmek için ilgili makamlara başvuru yaptı.

Karkamış Kaymakamı Yavuz Selim Süzer, Karkamış’tan ilk kez bu Ramazan Bayramı’nda Türk vatandaşlarının Suriye’ye gittiğini belirterek, şunları söyledi:

"Geçen sene Kurban Bayramı’nda Suriyeli vatandaşlar, Türkiye’ye yine ilk kez Karkamış Sınır Kapısı’ndan geçiş yapmışlardı. Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin’in Halep Valiliği ile yapmış olduğu protokol neticesinde Türk vatandaşları ilk kez Karkamış Sınır Kapısı’nı kullanarak Suriye’ye geçiş yaptı. Bu seneki Kurban Bayramı’nda Suriyeli vatandaşlar Türkiye’ye gelecekler. Daha sonraki bayramlarda ise çaprazlama yapılarak bir Türk vatandaşları, bir de Suriyeli vatandaşlar Karkamış Sınır Kapısı’nı kullanarak geçişlerini sağlayacaklar. Bayramın ikinci günü yaklaşık bin 800 kişi Suriye’ye geçiş yaptı" dedi.
Karkamış Belediye Başkanı Nuh Kocaaslan ise Suriye’deki akrabalarını ve arkadaşlarını ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarının, ilçelerinde bulunan sınır kapısını kullanarak Suriye’ye geçmelerinin kendilerini memnun ettiğini belirterek, "Bu yıl ilk kez Ramazan Bayramı’nda Türk vatandaşlarının Suriye’ye geçmesine izin verilmişti. Karkamış İlçemizden 820 kişi Suriye’ye gitmek için müracaat etmişti. Suriye’ye gitmek için ilk geçiş günü bayramın ikinci günüydü ve Karkamış’tan yaklaşık 750 kişi Suriye’ye geçiş yapmıştır" diye konuştu.
Karkamış Sınır Kapısı’nın, Oğuzeli İlçesi’ne taşınması gibi bir durumun söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine ise Karkamış Belediye Başkanı Nuh Kocaaslan, böyle bir söylenti olduğunu, ancak resmi makamlarca herhangi bir açıklama yapılmadığını ifade ederek, "Karkamış küçük bir ilçedir ve sanayisi yoktur. İlçe halkının geçim kaynağı tarımdır. Ancak Suriye sınırında bulunması serbebiyle burada yaşayan insanlar Suriye’ye giderek eşya alışverişinde bulunuyorlar. Buradan günlük yevmiyelerini kazanıyorlar. Günlük olarak yaklaşık 10 ile 15 milyon lira arasında para kazanıyorlar. İlçemizde bulunan sınır kapısının Oğuzeli’ne taşınması durumunda Karkamış halkına çok büyük kötülük yapılmış olur" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2004 Salı 15:18:35
Güncelleme :4 Kasım 2005 Cuma 17:08:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
selim say IP: 212.175.112.xxx Tarih : 14.02.2007 14:11:52
karaca oğlanın bir dizesi vardır derki şu dünyada üç nesneden korkarım bir ayrılık,bir yoksulluk bir ölüm.işte bu üç nesnenin başında yer alan öğe önce ayrılıktır.ve bu ayrnılığın verdiği hasrettir özlemdir.nice akraba dostlar bir sınır uğruna kimi Türkiyede kimide Suriyede kalmıştır.ve yıllar yılı birbirini göremeyen bu insanların hasreti özlemi sınırları mayınları tel örgülerini aşmakta.o özlem o hasret duyguları sözle sözcükle izah edilemeyecek türde gerçekten insanların içini yakmakta.ünlü Ezo gelinin ince derde düşmesinin nedeni yurduna ve sevdiklerine karşı duyduğu özlemdir.daha sağlığında demiş ben ölürsem mezarımı şu tepenin üstüne yapın oradan memleketimi sevdiklerimi seyredeyim öylede yapıldı.bu durum ayrılığın özlemin hasretin insanların yüreğine nasıl işlendiğinin bir yansıması.ve daha bu şekilde hudutların böldüğü insanlar varki onların özlemleride öylesine uluki zamanın eritemiyeceği cinsten.işte yıldan yılada olsa bayramlar vesilesiyle bu insanların bu şekildeki ziyaretleri karşılıklı duyulan özlemlerin giderilmesine vesile olmaktadır.devamını dileriz,vesile olanların hepsinden Allah razı olsun