14
Haziran
2024
Cuma
EKONOMİ

Antepfıstığı fiyatsız alınmaya başlandı

Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Güneydoğubirlik) Nizip Şubesi antepfıstığı alımlarına başladı. Ancak bu yıl açıklanmayan taban fiyat yüzünden çiftçi bir nevi isyan etme aşamasına geldi.

Güneydoğubirlik Nizip Şubesi antepfıstığı alım fiyatların 3 YTL’si peşin diğer kalan kısmını da 45 gün sonra ödeyeceğini açıkladı. Antepfıstığında üreticiye kalan ücretin ne kadar olacağını da 45 gün sonra borsa fiyatlarına göre belirleyeceklerini belirtti. Güneydoğubirlik Nizip Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Edip Şahin üreticiyi mağdur etmeyeceklerini dile getirdi. Şahin, “Antepfıstığında bu yıl taban fiyat belirlemedik. Fiyatları piyasa şartlarına göre belirleyeceğiz. Üreticilere piyasa değerinden yüzde 2 daha fazla ücret vereceğiz” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Akfırat: “Rekolte bu yıl düşük”

Nizip Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akfırat bu yıl düşük rekolte elde ettiklerini belirtti. Başkan Akfırat şunları söyledi: “Bu yıl antepfıstığında düşük rekolte bekliyorduk ve tahminlerimizde çıktı. Bu yıl Türkiye geneli yaklaşık 30 bin ton rekolte elde edildi ve bu rekoltenin yarısı yaş olarak tüketildi. Güneydoğubirlik bu yıl taban fiyatları açıklamayarak piyasayı daha ılımlı yapmıştır. Çünkü olmayan ürüne fiyat vermek piyasa açısından olumsuz karşılanabilirdi. Eğer Güneydoğubirlik çiftçinin yanında olduğunu iddia ediyorsa, Fiskobirlik gibi taban fiyatı ürün toplanmadan önce açıklamalıdır. Güneydoğubirlik 2006 yılında fıstık taban fiyatlarını Haziran ayı içerisinde açıklamalıdır. 2006 yılında antepfıstığında yüksek rekolte bekliyoruz. 2004 Nisan ayında yaşanan don olayından dolayı 2004 ve 2005 sezonunda antepfıstığında düşük rekolte elde ettik.

Tanıtım eksikliği yaşıyoruz

Antepfıstığının tanıtımını iyi yapamıyoruz. Bu yüzden ihracat gerçekleştiremiyoruz. Fındığın tanıtımı iyi yapıldığından dolayı ihracatı yapılmaktadır. Bu sebeple üretici ürününü iyi fiyattan satmaktadır. Bizde antepfıstığının iyi tanıtımını yapabilirsek üretici hak ettiği ücretle ürününü satabilecektir. Bu yıl üreticimiz fiyatlardan memnundur. Çünkü şu anda kuru kabuklu antepfıstığı 5,5 YTL’den satılmaktadır.Ancak gelecek yıl yüksek rekolte bekliyoruz o yüzden çiftçilerimiz endişeleniyor” dedi.

Bekir Şen - Kenthaber / Nizip
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2005 Perşembe 14:09:40
Güncelleme :13 Ekim 2005 Perşembe 16:39:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?