27
Nisan
2024
Cumartesi
NURDAĞI - GAZİANTEP
Belediye Sayfaları
Nufus
1.560.023
Yüz Ölçümü
6.216
İlçe Sayısı
10
Vali
Nufus
35.237
Yüz Ölçümü
798
Belediye Sayısı
30
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Ukkaşe (Ökkeşiye) Türbesi


Gaziantep Nurdağı ilçesinde, şehir dışındaki bir tepe üzerinde bulunan türbenin Ukkaşe veya Ökkeşiye denilen ermiş bir kişiye ait olduğu sanılmaktadır. Sahabeden olan Ökkeşiye Arapların Gaziantep’i fethi sırasında şehit düşen beş kişiden biridir. Bu yüzden de tepenin en üst noktasında gömülmüş, tepeye de Ökkeşiye ismi verilmiştir.

Günümüzde bu türbenin yanında dikdörtgen planlı, ahşap çatılı taş minareli bir mescit vardır.Bu mescidin mimari ve sanat tarihi yönünden herhangi bir özelliği bulunmamaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Ek Bilgi: (Sayın Ali Yalçın'a teşekkür ederiz.)

Yapılan araştırmalarda, türbenin Resulllah (sav)’in arkadaşlarından Ukkaşe b. Mihsan el-Esedi (ra) adına yapıldığı saptanmış. Bazılarına göre türbede Ukkaşe b. Mihsan'n gömülü olduğu söylense de, bazılarına göre, burada katıldığı bir savaşta kaybettiği parmağı yada kanının döküldüğü yer olduğu için buraya türbe yapıldığı rivayet edilmekte.

Hz. Ukkaşe hakkında, özellikle Müslüman olmadan önceki hayatı hakkında fazla bir bilgi bulunmamakta. Müslüman olduktan sonra ve Bedir Savaşı’ndaki başarılarından sonra, kaynaklarda onun hakkında bilgiye rastlanmaktadır.

Hz. Ukkaşe (ra) Bedir Savaşı’nda çok büyük cesaret gösterdi. Savaşırken kılıcı kırıldı. Peygamberimiz (sav) kendisine bir hurma dalı verdi. Bu dal, Peygamberimizin bir mucizesi olarak onun elinde kılıç oldu ve onunla savaştı. O kılıçla çok sayıda savaşa katıldığı rivayet edilmektedir.

 

Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi 14:56:58
Güncelleme :28 Mayıs 2009 Perşembe 17:28:47

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR