19
Mayıs
2024
Pazar
OĞUZELİ - GAZİANTEP

AB köy sohbetleri

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) bünyesinde faaliyetlerini yürüten Gaziantep AB Bilgi Bürosu'nun 2007 yılı etkinlikleri kapsamında 4 ilde düzenlediği "AB Köy Sohbetleri" bilgilendirme toplantısının sonuncusu, Nizip'in Das Hüyük köyünde gerçekleştirildi.


Daha önce Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis ve Adıyaman'da gerçekleştirilen toplantıların sonuncusu Nizip'in Das Hüyük köyünde, köy meydanına kurulan çadırda yapıldı.

Toplantıya GTO Başkanı Mehmet Aslan, NTO Başkanı Mehmet Özyurt, NTV Program Yapımcısı Oğuz Haksever, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yaşar Uysal, İl Tarım Müdürü İbrahim Yılmaz, İl Özel idare Genel Sekreteri Abdülkadir Demir, Köy Hizmetleri Altyapı ve İnşaat Daire Başkanı Mehmet Çelik, Nizip Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Altınbaş, köy muhtarları ve çiftçiler katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan GTO Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye'nin AB'ye mutlaka bir tarihte üye olacağını ve tarım anlamında da buna hazır olunması gerektiğinin altını çizerek, "Türkiye'de hala çok ilkel yöntemlerle tarımla uğraşıyoruz. Bu toplantıları bunun için yapıyoruz. Şehirdeki insanlar, çeşitli seminer ve toplantılarla bu konuda bilgi sahibi oluyorlar. Ama asıl önemli kesim, kırsal kesimdir. Bölgemizdeki çiftçilerimizi ve köylülerimizi bilgilendirmemiz gerek. Köylülerimiz kötü örneklerden dolayı kooperatifleşmeden korkuyorlar. GTO, NTO ve ziraat odaları biraraya gelerek kooperatifleşme için gereken altyapıyı oluşturacağız. Das Hüyük köyünde kooperatif kurarak bir pilot uygulama başlatacağız. Ayrıca bu bölgedeki Zeugma ve Karkamış Harabeleri, turizm potansiyeli olarak büyük katkı sağlayacaktır" dedi.


Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yaşar Uysal ise, Türkiye'de çalışanların yüzde 30'unun tarım sektöründen geçindiğini ve tarım sektörünün Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, "Tarım sektörü sadece üretim olarak değil, sosyal güvenlik kuruluşu olarak çalışıyor. Nüfusumuzun yüzde 25'ini bu sektör geçindiriyor. Avrupa'daki tarım ile aramızda birçok açıdan farklılık var. AB üyelik sürecinde tarım sektöründe çok büyük değişiklik yapılması gerekecek. Bu çok kolay değil. AB yolunda bizi bekleyen en zorlu sektör, tarım sektörüdür. AB ülkelerinde tarım sektörü, stratejik öneme sahip bir sektördür. Bu yüzden tarım politikalarını sürekli hareketli politika ile değiştirerek reformlarla tarımı destekliyorlar. AB'nin en büyük başarısı tarım sektöründe olmuştur. Biz de tarım politikalarımızı AB ile uyumlu hale getirmeliyiz. Üretim anlamında bir an önce toprak kayıtlarını çıkararak tapu kadastro işini bitirmemiz lazım. Toprak, iklim, ürün ve sulama haritalarını çıkarmamız gerek. Tarımsal ürünlerimizi kayıtlı bir şekilde pazarlamamız gerek. Organize organik tarım bölgeleri kurmalıyız. Devlet, tarım politikalarını AB tarım politikalarına göre düzenlemelidir. Tarımla hiç ilgisi olmayan insanlara doğrudan gelir desteği vermemelidir. Toprak sahibi, köylü ve çiftçiyi birbirinden ayırmamız gereklidir. Ayrıca, çiftçilerimiz toprak tahlili yaptırmadan gübre kullanmamalıdır. Toprak tahlili yapmadan gübre atmak kadar akıl dışı bişey yoktur" diye konuştu.


Gaziantepli olan NTV Program Yapımcısı Oğuz Haksever de, AB'nin bir barış ve güvenlik projesi olduğunu belirterek, "Bu işin temelinde barış yatmaktadır. AB, sorunları kavga ederek değil mütareke ederek çözmektedir. AB ülkeleri demokratik ülkelerin dünya barışı için tehlike yaratmayacağını düşünüyor. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra bir daha savaşa girme endişesi, AB ülkelerine birbiriyle uzlaşma kültürünü getirdi. O yüzden birçok sorunu sürekli tartışarak hallediyorlar. Bizi anlamayabilirler ama bizimle müzakere ediyorlar. Müzakere ve uzlaşma kültürüne bizim alışmamız lazım" dedi.


Toplantıda daha sonra soru cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde çiftçiler, katılımcılara doğrudan gelir desteği, organik tarım ve sulama projeleri ile ilgili sorular sordu. Konuşmaların ardından GTO Başkanı Mehmet Aslan, katılımcılara çeşitli hediyeler verdi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2008 Çarşamba 14:30:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?