25
Mayıs
2024
Cumartesi
OĞUZELİ - GAZİANTEP

Ezo Gelin'in mezarına restorasyon

Gaziantep'in Oğuzeli İlçe Kaymakamlığı tarafından Ezo Gelin’in anıt mezarı restore edildi.

Oğuzeli ilçesi Dokuzyol Köyü'nde bulunan Ezo Gelin anıt mezarını restore ettiren Oğuzeli Kaymakamı Remzi Demir, Dokuzyol İlköğretim Okulu öğrencileriyle beraber mezarı ziyaret etti.

Kaymakam Remzi Demir, "Ezo Gelin adıyla meşhur Zöhre Bozgeyik, 1909 yılında Oğuzeli ilçesi Dokuzyol Köyü'nde doğmuştur. 1930 yılında değişik usullerle Şiddo Hanifi Açıkgöz ile evlenen Ezo Gelin'in bu evliliği uzun sürmez ve 1,5 yıl sonra ayrılır. 6 yıl dul kaldıktan sonra 1936 yılında Suriye'nin Kozbaş Köyü'nde teyzesi oğlu Abuzer Memey ile evlenir. Bu evlilikten 3 çocuğu olan Ezo Gelin’in sadece kızı Celile yaşamaktadır. 1956 yılında vatan hasretiyle verem olan Ezo Gelin, vefat edince imkan olursa Türkiye'yi gören Bozhöyük tepesine gömülmeyi vasiyet eder. 1997 yılında eski Oğuzeli Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız, eski Gaziantep Valisi Muammer Güler ve Dokuzyol Köyü'nden olan eski Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz'ın teşvikleriyle mezarın nakli için Suriye makamlarına başvurulur. 2 yıl süren çalışma ve temaslar sonucu Ezo Gelin'in naaşı eski Oğuzeli Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız başkanlığında bir heyet tarafından 23 Eylül 1999 tarihinde Dokuzyol Köyü’ne getirilir. Vatan sevgisinin, kardeşliğin, misafirperverliğin, Türk kültürünün temsilcisi Ezo Gelin, 24 Eylül 1999 yılında Oğuzeli ilçesi Dokuzyol Köyü'ndeki anıt mezarında toprağa verilir" dedi.

Kaymakam Demir, ilçenin tanıtımı için büyük önem taşıyan Ezo Gelin’in hikayesinin, gelecek nesillere de aktarılması konusunda gayret göstermeye devam edeceklerini kaydetti.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Mart 2009 Pazartesi 15:57:18
Güncelleme :23 Mart 2009 Pazartesi 16:00:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?