16
Mayıs
2024
Perşembe
ŞEHİTKAMİL - GAZİANTEP

GSO başarılı sanayicileri ödüllendirdi

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), şehrin başarılı sanayicilerini plaketle ödüllendirdi. Törene katılan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, sanayicilerin sorunlarına değindi, yeni çıkacak Ar-Ge yasasını anlattı.

Tuğcan Hotel'de düzenlenen törende konuşan Bakan Şimşek, "Ne her şey ne güllük gülistanlık, ne de iddia edildiği kadar kötü. Unutuyorlar. Kurumlar vergisi yüzde 33'tü. Elektrik fiyatlarını TRT payı da dahil olmak üzere yüzde 6.5 düşürmüşüz. Şimdi el insaf, bu kadar da olmaz yani. Onun için lütfen dengeli bakalım. Türkiye'nin problemleri var. Türkiye'nin ciddi yapısal problemleri var. Siz de bundan çekiyorsunuz. Bu bir günlük bir problem değil. 4 yıllık bir problem de değil. 15 yıllık bir problem de değil" dedi.

Yıllarca beşeri sermayeye, eğitime yeterince kaynak aktarılmadığını, yatırım yapılmadığını kaydeden Şimşek, "Yıllarca fiziki altyapıya yatırım yapılmamış. Yıllarca çok muazzam bütçe açıkları verilmiş ve ciddi oranda bir borç birikmiş. Onun için lütfen şöyle bir geri çekilelim, ondan sonra nereden nereye geldik bir de oraya bakalım" diye konuştu.

Bakan Şimşek, faizlerin yüksek olduğunu ancak bunun sebebinin daha önce borç biriktirmelerden kaynaklı olduğunu ifade etti. Önümüzdeki günlerde Ar-Ge yasasının çıkacağını kaydeden Bakan Şimşek, yasa hakkında şunları söyledi:

"Ar-Ge yasa taslağı bitti, şuanda başbakanlıkta, yakında meclise gidecek. Bir kere araştırma geliştirme işiyle uğraşanların eğer doktorası varsa yüzde 90 kadar, diğer kişilere yüzde 80'e kadar gerek vergi gerek primler anlamında imkanlar sağlıyoruz. Hatta yeni kurulacak teknoloji şirketlerine 100 bin lira para vereceğiz. Yeter ki gelsinler, TÜBİTAK'ı 'katma değeri yüksek, bilgi yoğunu bir ürüne, bir fikre sahibiz' diye ikna etsinler. Üniversiteler arası kurumlar bir araya gelecek, değerlendirip para verecek. Ar-Ge yasası yılın ilk çeyreğinde çıkacak."

Gaziantep'in sanayicilerin de söylediği gibi teşvikten dolayı mağdur olduğunu ifade eden Şimşek, "Buna ben de üzülüyorum. Ben geldiğim günden beri diyorum ki 'bu sistem rasyonel değil, daha rasyonel hale getirelim'. Şimdi bu mağduriyeti gidermenin birkaç yolu var. Bir tanesi, zaman kaybetmeden meclisten bir yasa geçirip Gaziantep'i bu sistemin içine koymak. O konuda çabaladık, geldiğimiz noktada bakacağız. Aradan bir sürü şey geçti. Onu yapabilirsek yine yapacağız. Diğer bir yöntem, bu sistemi çok zaman geçirmeden, uzatmadan yeniden bir raya oturtmak, daha rasyonel bir yapıya oturtmak. Dolayısıyla yararlanması gereken yararlanır" dedi.

Törende konuşmalardan sonra 2006 yılı İSO 1. 500 anketinde sıralamaya giren 28 firma ile TÜBİTAK tarafından desteklenmiş araştırma geliştirme faaliyetleri yürüten 21 firmaya ödülleri verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2007 Cumartesi 22:37:33
Güncelleme :16 Aralık 2007 Pazar 12:15:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?