7
Mayıs
2025
Çarşamba
KIZILTEPE - MARDİN

Afet Yönetimi Destek Projesi

Kızıltepe'ye bağlı Şenyurt Beldesi sakinleri Şenyurt Belediyesi tarafından yürütülen Afet Yönetimi Destek Projesi kapsamında gerçekleştirilen eğitimler nedeniyle hareketli günler yaşıyor.

Sel riski altındaki belde, 2006 yılı sonunda bölgede yaşanan sel felaketinin ardından açılan GAP bölgesinde sele maruz kalan alanlarda sel riskinin azaltılması sosyal destek hibe programı kapsamında hibe almaya hak kazandı. 2 bin nüfuslu beldede toplamda 500 kişiye yaygınlaştırılacak afet yönetimi, arama kurtarma, ilk yardım, genel sağlık ve hijyen ve psikolojik destek eğitimleri sayesinde ilçe halkı olası bir sel durumunda belediye ve diğer kamu birimlerinin afet yönetimi uygulamalarına güçlü bir destek
oluşturabilecek.

Mart 2009 seçimleri ile iş başına gelen Belediye Başkanı İhsamettin Demircan, beldede ilk Avrupa Birliği projesi uygulamasına öncülük etmekten dolayı oldukça heyecanlı olduğunu, projenin uygulanması için tüm belediye olanaklarını kullandığını belirtti. Beldede daha önce kahvehane olarak kullanılan bir yer, tadilatla afet eğitim merkezine dönüştürülürken, belediye personelinden bir grup Diyarbakır Arama Kurtarma Birliği'ne giderek sel ve diğer afetler sırasında kullanılan makine ve ekipmanların kullanımını öğrendi. Proje kapsamında satın alınan makine ve ekipmanla belediye olanakları güçlendirilmiş. Belediye Başkanı İhsamettin Demircan, sınırlı bütçe olanakları ile alınan bu malzemenin yetersiz olduğunu düşünerek yeni fon kaynakları arayışına yöneldiklerini ifade etti.

Bölgede Şenyurt Belediyesi Afet Yönetimi Projesi ile birlikte toplam 37 proje uygulanıyor. Eğitimler akşam 20.30'da başlıyor. Gündüzleri hava sıcaklığı ve çocuk bakımı nedeniyle kadınların evden kolaylıkla çıkamadığını belirten proje koordinatörü Davut Turgay, eğitimlere kadın katılımını yükseltmek için çaba harcadıklarını söyledi.

Belediye Başkanı Demircan ise projeyi bir başlangıç olarak gördüğünü belirterek, "Afet Yönetimi Destek Projesi bölgedeki diğer sosyal projelere göre oldukça küçük bütçeli bir proje. Belediye imkanlarını da katarak projeyi genişletmeye, büyütmeye çalışıyoruz. Bazı arama kurtarma ekipmanları aldık, personelimizi eğitime gönderdik ancak daha fazlası gerekli. Özellikle arama kurtarma ekipmanı çok önemli, afet anında basit bir makine bile can ve mal kaybının önlenmesinde çok önemli olabiliyor" dedi.

Göreve geldiğinden bu yana, Avrupa Birliği fonlarından daha fazla yararlanabilmek için neler yapabileceklerini araştırdıklarını ifade eden Demircan, sözlerine şöyle devam etti:
"Beldemiz dere yatağındaki konumundan dolayı, sürekli sel riski altında. Sel riskini azaltmak için çeşitli altyapı projeleri hazırladık ancak henüz uygulama olanaklarını oluşturamadık. Rıcıl Deresi'nde acilen ıslah çalışması yapmamız gerekli ancak belediyemizin yeterli iş makinesi yok. Islah çalışması yapılması gereken alanın 500 metrelik kısmı sınırdaki mayın sahasında ve bu alanda ıslah çalışması yapmak için Genelkurmayın izni gerekli.

Göreve geldiğimiz günden bu yana, bir yandan halka afet bilinci vermek, sel tedbirlerini almalarını sağlayarak olası bir afet durumunda can ve mal kaybını azaltmak, bir yandan da altyapıyı düzeltmek için çeşitli girişimlerde bulunmaktayız. Sel riskini azaltmaya yönelik çalışmaların yanı sıra yeni açılan fonları takip ediyoruz, beldemizin temel ihtiyaçlarını gidermek için çeşitli projelendirme çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2009 Pazartesi 17:34:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?