17
Mayıs
2024
Cuma
KIZILTEPE - MARDİN

Kaymakam Durmaz: Emri vali verdi

Kızıltepe Kaymakamı Engin Durmaz görevinden alınarak Erzurum Vali Yardımcılığı’na atandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları Komisyonu ile birlikte Mardin’e giden AKP Milletvekili Selahattin Dağ, Kaymakam Engin Durmaz’ın kendilerine, olayla bir ilgisinin olmadığını ve bu olayın Valiliğin emriyle yapıldığını söylediğini belirtti.

Birgün gazetesinde Esra Cengiz imzasıyla yayımlanan haberi alıntılayarak aktarıyoruz:

Ahmet Kaymaz ve 11 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz 21 Kasım günü Emniyet güçlerince evlerinin önünde öldürülmüş, baba oğula, yakın mesafeden ateş edildiği ve olayın infaz olduğu iddia edilmişti. TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi AKP’li Nezir Nasıroğlu ve CHP’li Hüseyin Güler olayı araştırmak üzere Kızıltepe’ye gitmiş; incelemelerde bulunmuştu.

Komisyonla birlikte görüşmelere katılan AKP Mardin Milletvekili Selahattin Dağ "Kaymakamla yaptığımız görüşmelerde kendisi bize olaydan haberi olmadığını, olayın Valiliğin emriyle yapıldığını söyledi. Komisyonun hazırladığı raporlarda da bu ifadeler var" dedi. Buna rağmen, yalnızca Kızıltepe Kaymakamı Engin Durmaz’ın görevden alınması şaşkınlık yarattı. Durmaz, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapor doğrultusunda Erzurum Vali Yardımcılığı görevine yollandı. AKP Milletvekili Dağ, İçişleri Bakanlığı müfetişlerinin hazırladıkları raporun içeriğini bilmediğini ve halkın Mardin Valisi’nin de görevden alınmasını istediğini belirtti.

İnfazın ardından ’çatışmada iki terörist ele geçirildi’ açıklamasını yapan Mardin Valisi Temel Koçaklar ise Kızıltepe Kaymakamı’nın görevden alınmasıyla ilgili bir açıklama yapmadı.

’KAYMAKAM’ A DİKKAT EDİLMELİ’

TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Güler ve AKP Batman Milletvekili Nezir Nasıroğlu olayla ilgili olarak hazırladıkları raporda Kızıltepe Kaymakamı için ’dikkat edilmesi gereken kişi’ ifadesini kullandı.

AVUKAT HÜSEYİN CANGİR

Bu infazda birinci derecede sorumlu olan Vali’dir. Halk öncelikle onun görevden alınmasını bekliyordu. Kaymakam Engin Durmaz’ın da halkı çok rahatsız eden ilginç uygulamaları vardı. Kendi güvenliğini sağlamak için eli silahlı korucuları kapısının önüne dikmişti yasak olmasına rağmen. Bu olumlu bir adımdır.

AVUKAT ERDAL KUZU

Temennimiz bu olayda asıl sorumlu olan diğer kişilerin de görevden alınmasıdır. Sadece görevden almak değil, haklarında dava çaılması da gerekir. Kaymakam bir iki ay önce galmişti. Ancak halkın tepkisini çekecek davranışlar sergiliyordu. Hayırlısı oldu.
BİRGÜN GAZETESİ
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2004 Pazar 15:15:50
Güncelleme :14 Aralık 2004 Salı 17:06:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?