23
Mayıs
2024
Perşembe
KIZILTEPE - MARDİN

Kızıltepe davasının Eskişehir'e alınmasına tepki

İnsan Hakları Derneği (İHD), düzenlediği basın açıklamasında, Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde uğradıkları silahlı saldırı sonucu babası ile birlikte ölen Uğur Kaymaz’ın, Mardin Ağır Ceza Mahkemesi’nde 16 Mayıs 2005 tarihinde görülmesi gereken davasının Eskişehir’e alınmasına tepki gösterdi.

Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan dava ile ilgili bilgi aldıktan sonra, Adliye çıkışında basın açıklaması yapmak isteyen ve aralarında İHD Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ’ın da bulunduğu grup ile polisler arasında gergin anlar yaşandı. Adliye binası önünde basın açıklaması yapmak isteyen grup, polisin müdahalesi sonucu açıklamayı Mardin Valiliği önünde yaptı.

Basın açıklamasını grup adına okuyan Yalçındağ, ’yaşam hakkının her yerde ve her koşulda kutsal ve dokunulmaz’ olduğunu söyledi. Davanın Eskişehir’e nakledilmesinin ve bugüne kadar dava ile ilgili yaşananların, adil bir yargılamanın yapılmayacağını ve adaletin gerçekleşmeyeceğini açığa çıkardığını ileri süren Yalçındağ, açıklamasında şunları söyledi: "Uğur Kaymaz ve Ahmet Kaymaz’ın yaşam haklarının gasp edilmesinden sonra yapılan uygulamalar, hukuka, yasalara, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere ve insan vicdanına aykırı düşmektedir. Sanık polislerin bağlı bulunduğu mülki erkan hakkında idari ve yasal soruşturma açılması yerine, Kızıltepe Kaymakamı Engin Durmaz, olaydan hemen sonra Erzurum Vali Yardımcılığı görevine atanmıştır. Davanın ilk duruşması, iddianame okunmadan ve sanıklar hazır bulundurulmadan gerçekleştirilmiştir. Kamuoyunda infial oluşturan bir olayda, sanık polislerin tutuklanmaları ve duruşmada hazır edilme talebi reddedilmiştir" dedi.

"Baba-oğlun, üst düzey örgüt yöneticiliğinden yargılanmaları talep edilmiş, böylelikle öldürülen kişilerin sivil oldukları gizlenmek istenmiştir. Yargı, sanıkların yargılanması sürecinin eksiksiz, etkili, gerçeği ortaya çıkartacak ve adil bir şekilde gerçekleştirilmesi konusunda son derece isteksiz davranmıştır. Olay yerinde araştırma ve incelemelerde bulunan İHD Güneydoğu Temsilcisi Mehdi Perinçek ile Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında Kızıltepe Asliye Ceza Mahkemesi’nde hızla dava açılmıştır. Baba-oğul Kaymazlar’ın öldürülmesi ile sonuçlanan operasyonu organize eden, bizzat yöneten ve olayda doğrudan sorumluluğu bulunan Mardin Emniyet Müdür Yardımcısı Kemal Dönmez ödüllendirilerek, birinci sınıf emniyet müdürlüğüne terfi ettirilmiştir. Bugün Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gereken duruşma, Adalet Bakanlığı’nın isteği ile Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledilmiştir."

İnsan hakları savunucuları olarak, başta ulusal ve uluslararası hukuk mekanizmaları önünde olmak üzere, adaletin gerçekleşmesi ve sanıkların hak ettikleri cezaya çarptırılmaları için kararlılıkla her türlü girişimde bulunacaklarını söyleyen Reyhan Yalçındağ, hak ihlallerinin failleri cezasız kaldıkça ve kamu otoriteleri tarafından korundukça, bundan sonra da benzer ihlallerin önünün açılacağının ve faillerin cesaretleneceğini iddia etti.

Açıklama sonunda Mazlum-Der Temsilcisi avukat Nasip Yıldırım ve Diyarbakır Barosu Başkan Vekili Tahir Elçi de, davanın Mardin’den Eskişehir’e taşınmasına tepki göstererek, davanın en kısa zamanda sonuçlanmasını istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2005 Pazartesi 17:55:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?