24
Mayıs
2024
Cuma
KIZILTEPE - MARDİN

Konuşma değil iş yapma zamanı

DİKA'DAN KIZILTEPE'DE TANITIM TOPLANTISI

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Kızıltepe Aktif Sanayici ve Genç İşadamları Derneği (KASGİAD) ile Kızıltepe Zahireciler Derneği'ne tanıtım ve bilgilendirme toplantısı yaptı.

Mardin'in Kızıltepe ilçesi Ticaret Borsası Müzayede Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya KASGİAD, Kızıltepe Zahireciler Derneği ve Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ile onlara bağlı üyeler katıldı. KASGİAD Genel Sekreteri Mustafa Güler'in sunuculuğunda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını KASGİAD Başkanı Mehmet Sait Sezer yaptı. Ardından katılımcılara DİKA tanıtım filmi gösterildi. Daha sonra DİKA Tanıtım ve İşbirliği Birimi Uzmanı Ahmet Pürçüklü tarafından kalkınma ajanslarının yapısı, görevleri ve işleyişi ile ilgili bilgi verdi.

Bu kapsamda ajansın yerli ve yabancı yatırımcılara her anlamda rehberlik yapacağını, sadece para dağıtan bir kuruluş olmayacağını, bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak iyi hazırlanmış projelere mali ve teknik destek sağlayacağını belirtti. Ardından söz alan Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter ve Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin ajansın kendileri için yaptıkları bilgilendirme toplantısının önemine değindiler. Son olarak kürsüye gelen

DİKA Genel Sekreteri Abdullah Erin, ''Artık konuşma zamanı değil bir şeyler yapma zamanıdır'' diyerek eskiden beş yıllık kalkınma planları ile merkezden yürütülmeye çalışılan kalkınma modelinin, 2006'dan itibaren değişerek yerini bölgesel kalkınmaya bıraktığını söyledi.

Erin, ''Bu amaçla dünyanın gelişmiş ülkelerinde yıllardır başarıyla uygulanan yerel kalkınma modelleri örnek alınarak, ülkemizde de kalkınma ajansları kuruldu. Türkiye'nin 26 bölgesinde kurulan bu ajansların biri de 'TRC3 Bölgesi' diye tabir edilen Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerini kapsayan Dicle Kalkınma Ajansı'dır. 2008 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan ve 2009 yılı Temmuz ayında genel sekreteri atanarak faaliyete geçen ajans, Ekim 2009'dan bu yana 35 personeliyle çalışmalarını

sürdürmektedir. Merkezi Mardin'de olan ajansın amacı TRC3 Bölgesi'ndeki 4 ili her yönüyle kalkındırmaktır. Bu bölge her yönüyle maalesef Türkiye ortalamasının altında yer alıyor ve bu yönüyle pozitif ayrımcılığı hak eden bir bölge. Devletin burada seferberlik ilan etmesi gerekiyor. Ajans tek başına yeterli değil, bununla birlikte ajans çok önemli ateşleyici bir rol üstleniyor. Diğer bölgelerdeki ajanslarla karşılaştırıldığında büyük illerdeki ajansların mali yönden bizimle karşılaştırılması mümkün değil. Bu nedenle Dicle Kalkınma Ajansı'nın da en azından büyük kentlerdeki ajanslar kadar finans kaynağı alması gerekir. Aksi halde bölgelerarası gelişmişlik düzeyi daha fazla artar. Bunu da her fırsatta merkezi idareye bildiriyoruz" dedi.

Konuşmanın ardından soru-cevap bölümüne geçilerek dinleyicilerin merak ettikleri soruları cevaplandıran Erin'e, Kızıltepe Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nezir Yıldız tarafından onur belgesi takdim edildi.

DİKA'DAN KIZILTEPE'DE TANITIM TOPLANTISI
İHA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2010 Cuma 11:01:02
Güncelleme :19 Şubat 2010 Cuma 13:58:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?