22
Mayıs
2024
Çarşamba
MİDYAT - MARDİN

Mardin'de susuz ve yolsuz köy bırakılmayacak

Köy Hizmetle İl Müdürlüğünün İl özel idarelere bağlanmasından sonra kaynağının arttırılması geriyordu bu yıl ilk kez yüksek miktarda ek bütçe yapma imkanımız oldu bu bütçemizin de miktarı 5 trilyon 200 milyar lira.

Bu paranın kaynağı da il özel idarenin ortağı olduğu MARTU A.Ş’nin satışından elde ettiğimiz 2 trilyon 840 milyar ile il özel idarenin bankalardan faiz gelirlerinden elde etmiş olduğu gelirler olan 2 trilyon 400 milyarlık para. Bu parayı bütçelendirmek ve il özel idarede kullanmak üzere köylerin su ve yol ihtiyaçlarını gidermek için kullanacaklarını ifade etti.

Köy Hizmetleri biriminin il özel idarelere bağlanmasından dolayı bu birimin artık ihtiyaçlarını %99 u İl özel İdareler tarafından karşılanıyor.

İçme sularına ek bütçede 1 trilyon 300 milyarlık bir kaynak aktarıldı. Eski bütçede ise bu rakam sadece 1 milyar 400 milyon liraydı bu miktarı bizler 2 trilyon 700 milyar liraya çıkardık.

Bu rakam hiçbir zaman İl özel idareden ayrılmayan yüksek bir pay bütçemizin 15 trilyonluk olmasına rağmen bizden önceki dönemde ise ayrılan para miktarı sadece 900 milyar liraydı.
Daha önceki dönemde bir trilyonu aşan yatarımlar yoktu. Bu yıl ilk kez kasım ayı toplantımızda ayırmış olduğumuz 1 trilyon 300 milyar bu yıl da ek bütçeden ayırdığımız 1 trilyon 300 milyar ile bu rakam 2 trilyon 600 milyar lira oldu. Kasım ayında yaptığımız toplantıda yine Köy yollarına 900 milyar ayırmıştık bu yıl da ilaveten 800 milyar daha ayırdık bu paralarla birlikte 1 trilyon 700 milyar para oldu.

Köylere hizmet götürme biriminde iş makinesinin sayısı çok az bunların alımıyla ilgili olarak da kamyon açığının kapanması için 1 trilyon 300 milyarlık bir bütçe ayrıldı. Bunlarla 2 eksvatör ve kırıcı ile 10 kamyon alımı düşünülüyor stabilize ve asfaltlamada kullanılmak üzere.

Yedek ödenekte kullanılmak üzere de 1 trilyon 150 milyarlık bir aktarımı yapıldı. Bu da hükümetimizin yapmış olduğu duble yollarda kullanılmak üzere oraya ayrılacak bir kaynak, bu yıl Habur’dan Şanlıurfa’ya kadar ihalesi yapılmış ve yapımına en kısa zamanda başlanacak.

Duble yollara bizim de il idaresi olarak destek vermemiz geriyor bitmesi ve ıslahı için oraya da belirli bir miktarda kullanılmak üzere bir bütçe ayırdık.

Bu bütçeyi biz il genel meclis üyeleri hazırlarız. Meclisin gündemine gelir meclis bunu plan bütçe komisyonuna sevk eder. Plan bütçe komisyonu bunları kendi aralarında tartışır yaptığımız bütçe katidir. Farklı bir yerde kullanılamaz. Plan bütçenin çıkartmış olduğu ve meclis tarafından kabul edilen bu bütçe o iş için kullanılacak başka bir amaçla kullanılamaz. Ancak doğal bir afette encümen kararıyla ancak bunlar başka bir yere aktarım yapması gerekiyorsa bu yapılır. İl özel idaresi bütçesinin nasıl kalıcı bir yatarıma dönüştürülür. Düşüncesiyle hareket etti. İçme suyu, yolu olmayan köylerimizdeki bu eksiklikler giderilecek başbakanımızın ifadesiyle susuz ve yolsuz köy kalmayacak bizde bunun için çok çaba harcıyoruz. Bu yıl bir önceki yıla ilişkin olarak yaptığımız bütçe miktarı 15 trilyon, ek bütçemiz 5 trilyon 200 milyar toplam 20 trilyon 200 milyar var. Bu yıl bütçemizin yüzde 25’inini üstünde ilk kez köylere hizmet birimine ayrılan para miktarı bu eskiden bu rakam yüzde 10’larda bile değildi. Hedefimizi 2005 yılının sonuna kadar susuz köy bırakmamak.


Mardin il Genel Meclis Üyesi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet ileri yaptığı açıklamada başbakan Erdoğan’ın tabiriyle susuz ve yolsuz köy kalınmayacak sloganıyla yola çıktıklarını belirterek ilk kez bütçemizin yüzde 25’inin üstünde köylere hizmet götürme birimine ayırdıklarını açıkladı.
Mehmet Halis İş-Kenthaber/Midyat
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2005 Çarşamba 10:20:09
Güncelleme :13 Haziran 2005 Pazartesi 12:50:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?