17
Mayıs
2024
Cuma
MİDYAT - MARDİN

BELÇİKA’DAN 350 KELDANİ ÜLKELERİNE DÖNMEK İSTİYOR

 
1990’lı yılların başlarında bölgede meydana gelen olaylar nedeniyle Belçika’ya göç eden Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi’ne bağlı Cevizaağaç Köyü halkı 14 yıl aradan sonra bölgede huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla, hasretiyle yandıkları ülkeleri Türkiye’ye geri dönmek istiyorlar.
İki yıl önce Belçika’dan gelerek Köyleri Cevizağaç Köyü’ne giden Hıristiyan Dinine mensup Keldani olan Mansur Yaramış ile yakınları Türkiye’de 1990 yıllarında olan olumsuzlukların bittiğini ve çok farklı bir şekilde huzur ve güven ortamının olduğunu görünce ülkeleri Türkiye’ye geri dönmek için ve hasretiyle yandıkları, Ay yıldızlı Türk Bayrağı altında yaşamak için gurbet acısını bitirmeye karar verdiler.
   Ülkelerine geri dönmeyi düşünerek, elektriği, suyu, yolu olmayan köylerine dönebilmek için çalışmalara başlayan dertli Keldani YARAMIŞ FAMİLESİ’ nden Musa (muhsin) Yaramış, Haşim Yaramış, Şenol Yaramış ile birlikte Aynı famileden 9 kişi çok özledikleri köylerinde evlerinin bakım onarımı ve yeni bina yapmak ve köylerine elektrik, su, yol götürülmesi için her gösterilen kapıyı çalarak Devlet’ten yardım istiyorlar.
Bir süre önce Belçika’dan geri dönen Gurbetçilerimiz Midyat’ta ikamet eden akrabaları olan 3 aile için 3 evi inşa ederek köye yerleştirdiler. Elektrik direkleri kesilerek telleri yok edilen Cevizağaç Köyü’ne elektrik yol ve sularının çekilmesiyle Belçika’ da yaşayan yaklaşık 350 aile geri döneceği belirtildi.
Belçika’dan gelen gurbetçilerimiz Yurt hasretliklerini gelin kendi ağızlarından dinleyelim; 
* * *  ŞENOL YARAMIŞ; Ben bir genç olarak köy hasreti, toprak hasreti vatan hasreti çekiyorum. Belçika’da yaşayan biz gurbetçiler köyümüzü özlüyoruz. Köyümüz de 3 ev yapıldı. Ama elektriğimiz yok çekilmedi. Bu imkansızlıklar insanları soğutuyor. Tek bir mum ışığıyla köy deki ev aydınlatılıyor. Türkiye’ de vatanımızda yaşamak istiyoruz. Belçika da gençlerimiz çocuklarımız kültürleri yok oluyor. Türk Bayrağı altında yaşamak ve ölmek istiyoruz.
 * * * MUHSİN YARAMIŞ (Musa) ; Belçika’ da yaşam normal, korku yok yaşam rahattır. 1988’ de Türkiye de biz rahat değildik. 2001 Yılı’nda ise biz Van Gölü’ne gittik bize insanlar öğle sagı ve sevgi gösterdiler ki biz mahcup kaldık. Mardin’in Midyat İlçesi’nde Dörtyol’da oturduk tanımadığımız biri karpuz getirip kesti ve bizlere ikramda bulundu. Çok duygulandık çok mutlu olduk. Belçika’da böyle saygı sevgi yoktur. Biz bu güne kadar Hıristiyan Dinine mensup KELDANİ YARAMIŞ FAMİLESİ olarak kesinlikle Avrupa’ya çok özlediğimiz ülkemiz Türkiye’yi kötülemedik. Bize soruyorlar elektriğiniz köyde suyunuz var mı? Onlara yapılıyor diyoruz. Çünkü Ülkemizi Küçük düşürmek istemiyoruz. Eskiden bölge de çok rahat değildik. Geçen sene turistler bölgeye Türkiye’ ye akın etmeye başladı. Turistler İstanbul’ dan Beytüşşebap’a kadar turistler doluydu. Şimdi bu güzellikleri ve serbestlik ve güveni görünce herkesi Türkiye’ ye davet ediyoruz, anlatıyoruz. 
* * * HAŞİM YARAMIŞ; Sayın; Hakan Bilge bizi dinlediniz, çok duygulandık. Vatanımızda bizi bir dinleyen ile bulunmak bizi çok mutlu etti. Ben 15 sene Belçika’ da kaldım. Belçika’ya korkudan gittim. Biz diyoruzki aaahhhh aaahhh Türkiye’miz de böyle demokrasi olsaydı Türkiye’de yaşamk istiyoruz. Kendi toprağımızın hasretini çekiyoruz. Bizim aklımız doğup büyüdüğüm topraklardadır. Türkiye’de huzur olsaydı biz neden Belçika’da olacaktık? 350 Haneyiz Avrupa’da hepimiz akrabayız. Biz keşke Türkiye de olabilseydik. Keşke köyümüzün elektriği suyu olsaydı. Bizim Köyümüz de Türk Bayrağı altında kendi vatanımızda yaşamak istiyoruz.gençlerimiz 15 yaşında 20 yaşında hepimiz ahhh... ahhh... diyoruz. Kendi köyümüzde elektrik yok. Elektrik olmadığı için yaptırdığımız 3 evin bile pencerelerine parmaklık takamıyoruz. Bu yüzden eşyalarımız çalınıyor. Çocuklarımız Avrupa kültürüyle büyüyor. Türkiye de saygı sevgi var orada yok. Saygısızlık ve sevgisizlikle büyüyorlar. Buda  bizi kahrediyor. Biz biraz yaşlıyız, çocuklarımızı Türkiye’mizde Türk bayrağı altında büyütmek istiyoruz. Belçika da Türkiye de askerliğini yapmak isteyen dolayısıyla Askerlik şubelerinde askerliklerini tecil ettiren 80 gencimiz vardır. Yüce Türkiye Devletimizden yardım ve ilgi bekliyoruz. Biz kendi vatanımızda yaşamak için aman aman aman diyoruz. Kimsenin kulağı çınlamıyor. Bize Köyümüze yol yapın, su verin, 2 kilometrelik elektrik hattını çekin.
            * * * (TELEFONLA) HÜSNÜ YARAMIŞ; Sayın Hakan Bilge Belçika’dan Türkiye’ye Midyat’a Beytüşşebap’a sonsuz büyük hasretlik çektiğimiz ülke insanımıza arkadaşlara selam ediyoruz. Bize ilgi gösterdiğiniz ve bizi dinlediğiniz için çok teşekkür ediyoruz. Bize sahip çıkın ülkemize geri dönmek istiyoruz. Köyümüzü özledik toprağımızı özledik, kutsal topraklarımızda yaşamak istiyoruz.
            Şeklinde dertlerini hasretliklerini özlemlerini anlatan Hıristiyan Dinine mensup Keldani Beytüşşebap’ lı gurbetçilerimiz belçika’nın ANVERS kentinde yaşamlarını sürmektedirler. Bir an önce Türkiye ye dönüş yapmak isteyen ve hayvancılık yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunmak isteyen gurbetçilerimiz, Yüce Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından uzatılacak şefkat elini bekliyorlar.
            Son olarak YARAMIŞ Ailesi olarak kendi soyadlarını taşıyan bir tek kişi bile terör örgütleriyle uzaktan yakından bir ilişkilerinin olmadığını altını çizerek söyleyerek kendilerinin ülkelerinde Türk Bayrağı altında yaşamak istediklerini ısrarla anlatmaya çalıştılar. 
            Belçika’da yaşayan Hıristiyan Dini’ne mensup Keldani gurbetçilerimiz Sertap Erener, Tarkan müziği dinliyorlar.
            Temennimiz her gurbetçimiz vatan hasreti bitsin köyünde huzur  ve güven içerisinde kendi ülke kültürünü yaşasın.
HAKAN BİLGE.MİDYAT.GSM; 0543 466 62 00
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2004 Cuma 16:27:25
Güncelleme :2 Haziran 2004 Çarşamba 16:41:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?