23
Mayıs
2024
Perşembe
MİDYAT - MARDİN

Büyükbaş hayvanların da kimliği olacak

Midyat İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından kurulan üç ekip, köyleri tek dolaşarak büyükbaş hayvanları kayıt altına alıyor. Şu ana kadar 40 köyü dolaşan ekipler, 6 bin 500 büyükbaş hayvanı küpeleyerek kayıt etti.
 
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan İlçe Tarım Müdürü Sabahattin Ayyıldız, insanlar gibi artık büyükbaş hayvanların da nüfus bilgileri olacağını belirterek, "Daha önceden bu hayvanları kayıt altına alma gibi bir imkanımız yoktu. Şimdi ise 3 ekiple bu işi başladık. 40 köyü dolaşarak 6 bin 500 sığırı küpeleyerek kayıt altına aldık. Kalan diğer hayvanları da bitirerek yeni doğmuş ve doğacak olan bütün yavruları da küpeleyecek, kayıtsız (kimliksiz) bir tek hayvan bile bırakmayacağız."
 
Küpeleme işlemi bittikten sonra küpesiz bir hayvan gördüklerin de ceza uygulayacaklarını belirten Ayyıldız, bir ay önce hayvan pazarına küpesiz sığır getiren bir vatandaşa 2 milyar 410 milyon ceza verildiğini vurguladı.
 
Ayyıldız, hiçbir ücret almadan bütün köylere ulaşarak sığırların küpelendiğini, hayvanları olan vatandaşların müracaat etmesi halinde evlerine kadar gidilerek hayvanlarının küpeleneceğini sözlerine ekledi.
Veteriner Hekim Servet Arık da, 1 ay içinde  kar, yağmur demeden 4 bin hayvanı küpelediklerini, 1 ay içinde geri kalan tüm sığırların da küpeleneceğini, söyledi.
Arık, "Küpeleme işlemi bittekten sonra küpesiz hayvanlar pazarda satılamayak ve mezbahalarda kesimi yapılamayacak" diye konuştu. 

 

Mehmet Halis İş
Yayın Tarihi : 1 Mart 2005 Salı 18:38:43
Güncelleme :2 Mart 2005 Çarşamba 10:05:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?