18
Mayıs
2024
Cumartesi
MİDYAT - MARDİN

Dünyalar çocukların oldu

ÇEKÜL’ün "7 Bölge 7 Kent" projesi programlarından biri olarak gerçekleştirilen "Kentler Çocuklarındır" projesi kapsamında Midyat, Kastamonu, Akseki, Birgi, Mudanya, Talas ve Kemaliye şehirlerinden giden 105 çocuk, 13-17 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da buluştu. Proje kapsamında öğrenciler, bulundukları şehirleri tanıtarak projelerini birbirlerine sundu.


Tanıtım sunumuna ÇEKÜL Vakfı Midyat Birim Yöneticisi Öğretmen Aydın Üstün ile beraber Zeyni Akçay, Salih Aslan ve Sinem Erdoğan ile çeşitli okullardan seçilen 11 kültür elçisi öğrenci de katıldı.

Geziye katılan öğrencilerden Serap Akay, ilk defa büyük şehir gördüğünü ifade ederek, "İlk defa gittiğim İstanbul’da kendimi hayal dünyasında gördüm. Benim için masaldan farksızdı. Bu hayallerimi gerçekleştiren ÇEKÜL Vakfı’na ve öğretmenlerime çok teşekkür ederim" şeklinde duygularını dile getirdi.

İstanbul’da Ayasofya, Sultanahmet, Topkapı ve Dolmabahçe Sarayı’nı gezen kültür elçileri, Hürriyet Gazetesi yazarlarından Yalçın Bayer ile ilgili bilgiler verdi ve onurlarına verilen öğle yemeğine katıldı. Kültür elçisi çocuklar, son gün vapurla yapılan boğaz turuyla İstanbul gezilerini tamamlayarak Midyat’a döndüler.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen tarafından karşılanan öğretmen ve öğrenciler, sunumlarını gerçekleştirmenin mutluluğunu beraber paylaştı. Prof. Dr. Sözen, Midyat Kaymakamı Mustafa Yılmaz tarafından kendisine gönderilen şilti anlamlı bularak, memnuniyetini dile getirdi.

Öğrenciler kentlerini tanıtmak yoluyla yaşadıkları çevreyle olan bağlarını güçlendirmek, kentlilik bilinci oluşturmak, kültürel mirası korumak amacıyla bilgi paylaşımına gitti.

İstanbul’un tarihi mekânlarını da gezmeyi ihmal etmeyen çocuklar, Kabataş Lisesi’nin onur konukları olarak lisede konakladı.

Midyat’a dönen öğrencilerden Serap Akay, “eskiden Midyat’a kuru, hiçbir şeyi olmayan bir ilçe olarak bakıyordum ama İstanbul’a gittikten ve burada Midyat’ı anlattıktan sonra Midyat’ın bir kültür hazinesi olduğunu fark ettim. Bundan sonra elimden geldiği kadar kendi çabamla da olsa Midyat’ın tanıtımına katkıda bulunacağım” dedi.

Öğrenci Hamdullah Çetin ise, “Yeşile, doğaya önem vermezdik. Bu bilinç bize aşılanmamıştı ve yeşile zarar verirdik. İstanbul’daki o güzel muhteşem doğayı görünce artık Midyat’a döndüğümde dikili bir ağacın yanına bir ağaç daha dikmek için kendi kendime karar verdim” diye konuştu.

ÇEKÜL Vakfı Midyat Birim Yöneticisi Öğretmen Aydın Üstün verdiği demeçte, “Bu projenin devam etmesini diliyorum çocuklarımızın kütlere ve çevreye bakışları çok değişti. Bazı öğrenciler ağladı ve tekrar geri dönmek istemediler. Çocuklarımız bundan sonra kültürel değerlerini daha çok koruyacak ve tanıtımını yapacaklar” diye konuştu.

Midyat’ın tanıtan CD’ler hazırlayan Öğretmen Aydın Üstün diğer yerlerden gelen öğrencilere bu CD’lerden dağıttı.

Mehmet Halis İş-Kenthaber/Midyat
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2005 Salı 16:19:51
Güncelleme :22 Haziran 2005 Çarşamba 14:01:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?