23
Mayıs
2024
Perşembe
MİDYAT - MARDİN

Eğitim Bir-Sen'den 'İslam ve İlim' konferansı

Midyat Eğitim Bir-Sen, "İslam ve İlim" konulu konferans düzenledi. Vali Kemal Nehrozoğlu İlköğretim Okulu'nda verilen konferansta Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Abdulcelil Candan “İslam ve İlim” isimli çalışması hakkında konuştu.
 
Merkez camii imamı Bilal Kahraman’ın Ali-İmran suresinin 14-18 ayetlerini okumasıyla başlayan konferans, Sendika temsilcisi Hüseyin Akman’ın okunan ayetlerin mealini türkçe açıklamasını okumasıyla program sürdü.
 
Abdulcelil Candan konuşmasında, “İslam’ın en karekteristik özelliği, düşünme ve ilme önem vermesidir. İslam inancında ilim dindir, din de ilimdir. Bu nedenle Kur’anilim ve düşünmeye bedensel ibadetlerden daha çok önem vermiştir. Abdestle ilgili ayetler iki iken ilim ve düşünmeye davet eden ayetler bine yakındır. Cami ve üniversite ayırımı İslam’da olmamıştır. Bu nedenle her caminin yanında bir üniversite, her üniversitenin yanında da bir cami inşa edilmiştir.  Şeytandan kaçtığımız gibi cehaletten kaçmamız gerekir. İlim elde etme konusunda erkek- kadın ayırımı yoktur. Hz. Peygamber kadın öğretmen  ve öğrenciler tayin etmiştir. Şifa binti Abdullah Hz. Peygamberin tayin ettiği   bayan öğretmenlerdendir. Kadın toplumun mimarıdır. Yani herkesin ilk muallimesi  anasıdır. Onun eğitilmesi ve yetiştirilmesi tüm toplumun eğitilmesi anlamına gelir. Cennete ilk girecekler eğitimci kadınlardır. Cennetin çoğunu da onlar meydana getirir” dedi.
 
Konferansın ilerleyen dakikalarında salondakilere bir soru soran Öğretim Üyesi Abdulcelil Candan, doğru cevap veren İsa Gözcü (17) isimli öğrenciye "Ulemanın Gücü" isimli kitabını hediye etti. Program sonunda salondakilerden gelen soruları da cevaplayan Candan, Midyatlı hemşerilerinin ilgisinden dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi.
 
Öte yandan, Midyatlıların eğitimine ve gençliğinin eğitimine katkıda bulmak için bu tür konferanslar düzenlediklerini belirten Midyat Eğitim Bir-Sen temsilcisi Hüseyin Akman, talep olduğu sürece bu tür etkinlikleri sürdüreceklerini belirtti.
M. Halis İş
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2005 Perşembe 08:50:53
Güncelleme :1 Şubat 2005 Salı 09:53:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?