1
Haziran
2024
Cumartesi
MİDYAT - MARDİN

Eri'den 'Kot Düşürülmesi' açıklaması

Anavatan Partisi Genel Sekreteri ve Mardin Milletvekili Muharrem Doğan’ın Ilısu barajında kot’un düşürülmesiyle Hasankeyf’in kurtarılabileceği açıklamasının ardından Ak Parti Mardin Milletvekili Nihat Eri’den cevap gecikmedi. 

Milletvekili Eri Midyat’ta yapan radyo Star Fm’deki söyleşisinde cevap verdi: Yıllardır bu proje devam ediyor ve Anavatan partisi kaç yıldır Türkiye’de iktidar partisi oldu niye bu projeyi revize etmediler. Bugün mü akılları başlarına geldi.” dedi. 

Milletvekili Nihat Eri açıklamasında şu bilgilere yer verdi: 

Ilısu barajı içerisinde Hasankeyf’teki tarihi eserlerin kurtarılması için kazılar çalışmalarının yapılması için önemli miktarda paralar ayrılmıştır. Kazılarla yeraltında tarihi eserlerin olup olmadığı hızlı bir şekilde araştırılmaktadır. Hasankeyf’te kurtarılabilecekler eserler kurtarılacaktır. Tespit edilen yedi eser var bunlar en modern teknoloji kullanılarak taşınacaktır. Yine Hasankeyf olarak tespit edilen yere taşınacaklardır. 

Yıllardır bu proje devam ediyor ve Anavatan partisi kaç yıldır Türkiye’de iktidar partisi oldu niye bu projeyi revize etmediler. Bugün mü akılları başlarına geldi. Teknik olarak eğer yapılması gereken bir şey varsa bu yapılırdı ama şu anki projenin dışında başka proje önerilmedi. Sırf Hasankeyf için kot düşürülsün diyenler projenin teknik boyutunu bilmiyorlar. Bu projenin kot düşürülmesi sonucu olur veya olmaz bunun da bilincinde değillerdir. 

Hasankeyf elbette kurtarılmalıdır. Bir taraftan Hasankeyf kurtarılacak bir taraftan da baraj yapılacaktır. Hasankeyf’in zarar görmesi hepimizi üzer ve yaralar. 

Tarihi Hasankeyf kenti konumu itibariyle yerleşim biriminin yüzde sekseni baraj suları altında kalacak ancak Kale ve bitişiğindeki dağlık bölge ise su üstünde kalacaktır. 

Dünyanın her yerinde suyolları üzerinde barajlar kuruluyor, Ilısu barajı da böyle bir projedir. Dünyanın en büyük kalkınma projesi olan GAP projesinin içinde yer alan Ilısu barajı önemli bir projedir. Ilısu barajının ömrü 60 yıllık değildir, böyle bir barajın ömrü 300–400 yıldır.
Bütün dünyada kabul gören anlayış; stratejik ve ulusal çıkarlar gereği yapılması zorunlu olan yatırımlarda tarihi eserler zarar göreceklerse bunlarla ilgili uygulanacak prosedür bellidir. Hasankeyf’teki tarihi varlıklar insanlığın malıdır. Bu miras sadece Hasankeyf’te yaşayanların değil, insan neslinin mirasıdır.
Mehmet Halis İŞ - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2006 Perşembe 12:39:48
Güncelleme :18 Eylül 2006 Pazartesi 13:53:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?