23
Mayıs
2024
Perşembe
MİDYAT - MARDİN

Havacılık Kulübü, kalifiye eleman yetiştiriyor

Midyat Endüstri Meslek Lisesi’nde 2002 yılında açılan "Midyat Havacılık Kulübü" kalifiye eleman yetiştirmeye devam ediyor. Bugüne kadar 500 öğrenci uçak kursunda eğitilerek, sertifika almaya hak kazandı.

2002 yılında Midyat Endüstri Meslek Lisesinde açılan Midyat Havacılık Kulübü kalifiye eleman yetiştirmeye devam ediyor. Bugüne kadar 500 öğrenci uçak
kursunda eğitilerek, sertifika almaya hak kazandı. Endüstri Meslek Lisesinde öğrencilerine eğitim-öğretimlerinin yanı sıra, maket uçak eğitimi de veriliyor.

Türk Hava Kurumu’nun Midyat ilçesinde açtığı Havacılık Kulübü sayesinde öğrenciler, eğitimden geçirilerek maket uçak yapıyorlar. Üç aşamalı verilen kursta öğreniciler önce başlangıç, tekâmül ve ileri tekâmül kurslarından geçerek aldıkları eğitim ile hem maket uçak yapmayı öğreniyorlar hem de sertifika sahibi oluyorlar.

Üç ay devam eden kursta Endüstri Meslek Lisesi'nde eğitim gören kız ve erkek öğrenciler tümü bu eğitimden görerek, başarılı olanlar Ankara Türk Hava Kurumu’ndan radyo kontrollü uçak yapma imkânını elde ediyor.

Bir maket uçağın yapılabilmesi için gerekli tüm araç ve gereçler Türk Hava Kurumu'ndan gönderilerek, öğrencilerin hiçbir masraf yapmalarına gerek kalmadan eğitimi alıyorlar.
Kurs öğretmeni, Uğur Emer, “öğrencilerin uçak yapma ilgilerinin çok olduğunu, bir an önce aşamalı olan kursları bitirerek, daha büyük olan uçakları yapmak için kursun haricinde de eğitim almak istediklerini ifade etti.”

Bir kursun 10 - 15 gün içinde bittiğini açıklayan Emer, bitirilen uçakları yıl sonu sergisinde ve 19 Mayısta sergilediklerini söyledi. Yaptıkları uçakların isminin "maket" olduğunu yalnız bu uçaklardan ilk yapılan başlangıç kursu uçağı, elle fırlatılanın 200 metreye kadar uçtuğunu, tekâmül ve ileri tekâmül kurslarında yapılan uçaklara da fitil bağlandığını, fitili ateşledikten havaya uçtuğunu ve 30 dakika havada kaldığını kaydetti. Emer, “Amacın havacılığa olan ilginin artırılması olduğunu, buradaki kursları bitiren öğrencilerin kendilerini yetiştirmeleri halinde pervaneli uçak dahi yapabileceklerini açıkladı.”

Atatürk'ün havacılığa değer vermişti

Daha 1930’larda “İstikbal Göklerdedir” diyen Büyük Atatürk, havacılığa gereken önem ve değeri vermesini bilmişti. Havacılığın bir spor dalı olarak benimsenmesi ve Türk gençleri arasında yerleşmesini yürekten arzulayan Atatürk, “Türk Kuşu” nun, kuruluşunda olduğu gibi, çalışmalarında da verdiği emir ve direktiflerle başrolü oynamıştır.

“Türk Kuşu”nu sıcak bir ilgi ve yürekten bir münasebetle destekleyen Atatürk, manevi kızı olan Sabiha Gökçen’i de Türk havacılığına kazandıran kişi olmuştur. Sabiha Gökçen, yalnız sivil havacılık değil, askeri havacılık alanında da uluslararası bir üne ve değere sahip bir havacımız olmuştur.


 

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2005 Cumartesi 08:15:41
Güncelleme :11 Nisan 2005 Pazartesi 17:14:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?