23
Mayıs
2024
Perşembe
MİDYAT - MARDİN

Haydi, çocuklar aşıya

Çocuklarda ölüm ve sakatlığa yol açan kızamık hastalığının önlenmesi amacıyla, Sağlık Bakanlığı'nca aşı kampanyası başlatılıyor. Kampanya çerçevesinde ülke genelinde 8 milyon çocuğun aşılanmasının hedefleniyor.
 
25 Nisan – 20 Mayıs tarihleri arasında yürütülecek kampanyada 9 ay ile 14 yaş grubundaki okul öncesi çocuklar, ilköğretim birinci sınıf öğrencileri ve okul çağında olup da okula devam etmeyenleri kapsayacak.
 
Başarılı aşı çalışmaları sonucunda çiçek hastalığının tüm dünyada yok edildiğini, çocuk felcinin ise aralarında ülkemizin de bulunduğu birçok ülkede görülmediği belirtilerek, "Aynı başarının ülkemizde sorun olan diğer hastalıkların kontrol altına alınabilmesi için sürdürülmesi hedeflenmektedir. Kızamık bu sorunlar arasında ön sırada yer alan hastalıklardan birisidir ve bu sorunu ortadan kaldırmak amacıyla kızamık eliminasyon programı (KEP) hazırlanmıştır" denildi.
Midyat ilçesinin de içinde bulunduğu bu aşı kampanyasında, hedefin aşısız çocuğu bırakmamak olduğu belirtildi. Midyat genelindeki bütün sağlık ocaklarındaki personelle aşıya çıkılacak. Ev ev dolaşılarak bütün çocuklara ulaşılmaya çalışılacak.
 
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan sağlık grup başkanı Dr. Hıdır Erken, "Kızamık çocuk çağında görülen vilal bir hatalıktır. 2003 yılında yapılan kızamık aşısı kampanyası ile 2004 yılında salgın yaşanmamıştır. Normalde Türkiye genelinde 30 bin civarında bulunan vaka 8 bin civarında görülmüştür. Bu da aşının ne kadar etkili olduğunu ne kadar etkili olduğunu göstermektedir. Kızamık tedavi edilmediği zaman ölümlerin yaklaşık %1 ila 3 civarında çocukların öldüğü bu yüzden evinize aşıya gelen ve yakasında aşı görevlisi kartı bulunan personele kolaylık sağlanması çocuklarınızı saklamamanızı istiyoruz bu şekilde kızamık hastalığının ortadan kaldırılması hedefleniyor" dedi.
Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2005 Pazartesi 19:18:27
Güncelleme :19 Nisan 2005 Salı 09:02:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?