24
Mayıs
2024
Cuma
MİDYAT - MARDİN

Işık Sesini Arıyor

Süryanileri ve kültürlerini ele alan "Işık Sesini Arıyor" adlı belgesel film, Süryaniler'in Bahar Bayramı Festivali sırasında Midyatlılar'la buluştu. Süryaniler Kültür Derneği'nde yapılan gösterime, vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.
 
Hakan Aytekin'in yönetmenliğini, Turhan Yavuz'un görüntü yönetmenliğini üstlendiği "Işık Sesini Arıyor" adlı belgesel, Atlas Dergisi tarafından gerçekleştirilen "Keşifler Atlası" dizisinin yedinci bölümünü oluşturuyor.
 
Güneydoğu Anadolu'da yaşayan Süryanileri ve Süryani kültürünü ele alan belgesel, Şubat-Mart 2001 tarihlerinde gerçekleştirilmiş ve özel televizyon kanallarında yayınlanmıştı.

"Işık Sesini Arıyor" belgesel filminde, İsa'ya ilk kez inanan ve ona bağlanan kavim olan Süryaniler, Türkiye'nin zengin kültürel mozaiğinin bir parçası olarak ele alınıyor. Süryanilerin, Tanrı'nın "ışık" olarak kabul edildiği Hıristiyan inancında, Batı kiliselerini de etkileyen pek çok yeniliğin kaynağı olduğunun; Antakya'da doğup, Mezopotamya'nın kuzeyine yayılan, tarihsel ve dinsel olarak bu kadar önemli olan topluluğun Güneydoğu Anadolu'daki nüfusunun ve "sesinin" giderek azaldığının altı çiziliyor.
 
Süryaniliğin sadece dinsel bir olgu değil, aynı zamanda zengin bir kültür olduğu gerçeğinin işlendiği filmde, Deyrülzafaran ya da Mor Gabriel manastırları gibi çok bilinen merkezlerin yanı sıra, Mardin, Ömerli, Midyat, İdil ve çevresindeki Zaz, Hah, Bakisyan, Bsorino, Midun, Gündükşükro vb. köylerde yaşayan Süryani kültürüne de yer veriliyor.
 
"Işık Sesini Arıyor" belgeseli Yuhanna'nın Birinci Mektubu, Bap 1'le başlıyor.
 
"Tanrı ışıktır ve Onda hiç karanlık yoktur.
Eğer Onunla paydaşlığımız var der ve karanlıkta yürürsek,
yalan söylemiş ve gerçeğe uymamış oluruz.
Ama kendisi ışıkta olduğu gibi, biz de ışıkta yürürsek,
birbirimizle paydaşlığımız olur."
 
Hıristiyan inancındaki ruhani "ışık" kavramından hareket edilen filmde, tarihsel derinliği içinde kuyumculuktan hattatlığa, demircilikten el basmacılığına; "Ninova Orucu"ndan "Mum Bayramı"na; "mum" yapımından "tavho" yapımına Süryani kültürünün pek çok zenginliği kültürel bir "ışık" olarak işleniyor.
 
Filmin finalinde ise çalınan bir "noquşo"yla "Işık"ın "sesini" kaybetmemesi için bir çağrıda bulunuluyor:
 
"Işık henüz sesini yitirmedi...
Ancak, dua ve namaz vaktini ya da vakitsiz zamanlarda çaldığında ölümü haber veren Süryani "noquşo"larının sesi, belki de bu topraklarda ışığın son sesleri..."
Yönetmen hakkında bilgi:
"Işık Sesini Arıyor" belgesel filminin yönetmeni Hakan Aytekin 1961 yılında Ankara'da doğdu. 1984 yılında Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu, Radyo-Televizyon Bölümü'nü bitirdi. Sinema yaşamına 1979 yılında, belgesel alanında başladı. Belgesel ve imgesel filmlerin üretiminde yapım-yönetim yardımcısı, senarist ve kameraman olarak çalıştı. 1988 yılından bu yana senarist ve yönetmen olarak ürün vermekte, dergilerde araştırma, deneme ve öyküleri yayımlanmaktadır. Kültür Bakanlığı, Sedat Simavi Vakfı ve Altın Safran Belgesel Film Festivallerinde ürünleri ödül alan yönetmen Hakan Aytekin, kendisini, "yaşadığımız coğrafyadaki bütün kültürel birikimlerin korunması ve sürekliliğinin sağlanması konusunda bir nefer" olarak nitelendirmektedir.

Filmografya:
Hareketin İmzası, Karlı Dağların Ardı, Yaşayan Gölgeler, Altın Kent İstanbul (Suha Arın'la birlikte yönetim), İki Dünya Arasında (6 Bölüm/ Hasan Özgen'le birlikte yönetim), Keşfin Kıyısında (2 bölüm), Işık Sesini Arıyor.

20-23 Eylül 2001 tarihleri arasında ikincisi düzenlenen Altın Safran Film festivalinde, Belgesel Film Yarışması'nda, Güneydoğu Anadolu'da yaşayan Süryanileri ve Süryani kültürünü konu edinen, yönetmenliğini Hakan Aytekin'in yaptığı "Işık Sesini Arıyor" belgeseli, 33 film arasından ikincilik ödülüne layık görüldü.

Süryani Halkı üzerine yazınsal, sanatsal ve kültürel çalışmaları teşvik etmek, arttırmak, onurlandırmak, Süryani halkının tanınmasını, komşu halklar tarafından bilinmesini sağlamak ve Süryani Halkının diğer halklarla dayanışmasına katkıda bulunmak amacıyla İsveç'te bulunan Asur Federasyonu tarafından bu sene ilk defa verilen Erol Sever Ödülüne yönetmenliğini Hakan Aytekin'in yaptığı Işık Sesini Arıyor belgeseli layık görüldü.

Süryani olmayan kişilerin katılabildiği Erol Sever ödülü bu sene ilk defa veriliyor. Yaşamı boyunca Süryaniler için önemli çalışmalarda bulunan ve kitaplar yazan Erol Sever, İsveç'te her sene düzenlencek bir ödül töreniyle Süryaniler tarafından anılacak. Federasyon tarafından yapılan açıklamada Ödülün bu filme verilme gerekçesi “Işık Sesini Arıyor” belgesel filmi ile, Süryani gerçeği, belgeselciliğin tarafsız araştırıcı bakışı ve film sanatının aydınlatıcı ışığı ustaca kullanılarak, insancıl ve etkin bir şekilde gözler önüne serilmektedir denilerek yapılmıştır.

Ödül, 5 Şubat 2005 tarihinde İsveç'in Stockholm kentinde yapılacak bir törenle yapımcı Hakan Aytekin'e verildi.
 
Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2005 Çarşamba 09:24:45
Güncelleme :6 Nisan 2005 Çarşamba 09:54:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?