16
Haziran
2024
Pazar
MİDYAT - MARDİN

Konyalı tiyatrocular Anadolu yollarına düşecek

Konya Devlet Tiyatrosu, biraz düşündürüp, biraz da güldüren oyunlarıyla Anadolu'yu dolaşıyor. 24 Mayıs 2005 tarihinden itibaren tiyatro ekibi Van, Yüksekova, Hakkari, Şırnak, Cizre, Nusaybin, Mardin, Midyat, Batman, Siirt, Bitlis, Tatvan, Muş ili ve ilçelerinde "Ana Hanım Kız Hanım" adlı oyunu sahneyecek.

Kendilerini mahkum eden töreleri aşamayan, bu törelere sığınarak, kendi kurtuluş yollarını arayan kadınları anlatan oyun, Ana Hanım ve Kız Hanım’ın feryatlarıyla başlar. Ananın öküzü ve eşeği çalınmıştır, Kız Hanım’ın ise kocası evi terk etmiştir.

Kırsal kesimde ve varoşta, aslında kendi yaşamını çekilmez kılan kural, kadın tarafından bir kurtuluş olarak görülür. Sırf kocasını elinden kaçırmamak, kapı önüne konmamak için onu kendi elleriyle evlendirerek kumayı içine sindirmesi, Ana Hanımın ise oğlunu istediği kızla evdirerek, çıkarlarını gözetmesi oyunda ana tema olarak işleniyor. Evlilikte esas olan sevda değil çıkardır bu oyunda. Bir yanda sosyal yaralar anlatılırken, bir yanda ekonomik çıkarlar gözönünde tutuluyor ama gülümseterek.

Cahit ATAY’ın yazıp, Ensar KILIǒın yönettiği “ANA HANIM KIZ HANIM” adlı oyunda Dekoru Sertel ÇETİNER, Kostümleri Medine YAVUZ, Işık Tasarımını Ahmet KARADEMİR yaptı. Roller ise Konya Devlet Tiyatrosu Oyuncularından Dilek BOZKURT, A.Şebnem BÜYÜKKALKAN, Alpay ULUSOY, Ömer Naci TOPCU, Harun TÜRKÖZ, Ali Hakan BEŞEN, Levent UZUNBİLEK, Ersin AYHAN, Gerçek ÖZKÖK AKDEMİR, Serap ULUYOL, Alpay AKSUM, Kaan TAŞANER ve Serpil KILIÇ tarafından oynanıyor.

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2005 Cumartesi 09:08:19
Güncelleme :14 Mayıs 2005 Cumartesi 09:34:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?