19
Mayıs
2024
Pazar
MİDYAT - MARDİN

Mardin: Fındığın çileli yolculuğu başladı

Kimisi kardeşinin ilaç parası için, kimisi okul masrafları için, kimisi çeyizine birkaç parça eşya almak için, kimisi ise de ev ekonomisine katkı sağlamak için çalışmaya gidiyor.
       

Günlüğü 12 milyon lira olan bir fındık işçisi 25 günlük çalışma sonrasında yaklaşık 300 milyon  lira civarında para  kazanacak.

Tabi ki bunun yol  ve  yemek masraflarını  düşersek, bir işçinin geriye 100 milyon lirası kalıyor. İşçi sorumlusu (çavuş) Abdurrahim Aktaş konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Fındık işçilerinin çoğunluğunu genç kızların oluşturduğunu, bunların tümünün dar gelirli ailelerin çocukları olduğunu, bölgemizde iş alanlarının olmayışından dolayı,yaklaşık 1400 km’lik yolu iki günde ve zor şartlar altında geçirdiklerini oraya vardıklarında da çalışma saatlerinin fazla olduğunu ve konakladıkları yerlerin iyi olmadığını, yemek temininde zorluk yaşadıklarını ancak bütün bu zorluklara rağmen başka alternatifimiz olmadığı için mecburen bu yollara düşüyoruz.

Yaşadığımız bütün bu zorluklara rağmen oraya gidip iş bulamama veya az çalışıp geri dönme ihtimalimizde bulunmaktadır. İşçilerin fazlalığından dolayı bahçe sahiplerinin bunu fırsat bilerek işçilere kötü davrandığını, küçükleri çalıştırmak istemediklerini, dolayısıyla giden grubu zora soktuğunu çünkü grubun bir bütün olduğunu dikkate almadıklarını ifade etti.

işçi sorumlusu (çavuş) Abdurrahim Aktaş yetkililerin bu konuya eğilmediklerini ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan işçilere sahip çıkılması gerektiğini belirterek, 12 saat çalışmanın bedelinin 12 milyon olmaması gerektiğini bunun en az 20 milyon civarında olması gerektiğini ayrıca yol masraflarının da bahçe sahibine ait olması gerektiğini ifade etti. 
 
Öte yandan Akçakoca Kaymakamlığı bünyesine toplanan komisyon, fındık toplama yevmiyelerini belirledi.Komisyonda alınan karara göre, 16 yaşın üzerindeki işçilere, yemek ve yatak masrafları kendilerinden olursa 12 milyon, işverenden olursa 11 milyon lira, 16 yaşın altındaki işçilere ise yemek ve yatak masrafları kendilerinden olursa 11 milyon, işveren tarafından karşılanırsa 10 milyon lira verilecek.Ayrıca, fındığın kaliteli ve randımanlı oluşması için sahil bölgelerinde 9 Ağustos'ta, Düzce Ovası ve orta kesim bölgelerinde 16 Ağustos'ta, yüksek bölgelerde ise 23 Ağustos'ta toplanması kararlaştırıldı.
 
M. Halis İŞ (MiDYAT)
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2004 Perşembe 18:15:56
Güncelleme :25 Ağustos 2004 Çarşamba 14:03:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?