23
Mayıs
2024
Perşembe
MİDYAT - MARDİN

Mem u Zin halka açılıyor

Mem u Zin Kültür ve Sanat Merkezi halka açılmaya başladı. Şırnak’ın Cizre İlçesinde geçtiğimiz yıl faaliyete başlayan merkezin Yöneticisi Fecriye Benek, kuruluş amaçlarının "kültürel zenginliği açığa çıkarmak ve gelecek nesillere taşımak" olduğunu söyledi. 
 
Midyat Belediyesi'nin Ağaç Dikme Şenliği için ilçeye gelen ekip, editörümüz Mehmet Halis İş’in sorularını yanıtladı. Benek, "Kültürümüz unutulmaya yüz tutmuş. Biz bu merkezi açarak kültürümüze sahip çıktık" dedi. Daha önce bu bölgede böyle ciddi bir girişim olmadığını kaydeden Fecriye Benek, "Halbuki Cizre, tarihiyle, konumuyla ve kültürüyle tüm dünyanın örnek şehirlerinden birisidir. Çünkü burası botan bölgesidir. Şırnak, Silopi, Cizre, İdil, Uludere ve Hakkâri'de varolan kültürü yaşatmaya ve korumaya kararlıyız" diye konuştu.
 
Bu bölgenin "Dengbejlik kültürü" ile ünlü olduğunu vurgulayan Benek, şöyle konuştu:
 
 "Şu anda bunu korumak için ekipler kuruyoruz. Folklor figürleri bu bölgeden dünyaya yayılmıştır. Folklor ekibimiz, bölgedeki 120 oyunun çoğunu oynuyor. Bu kültürü hayatımızın her zerresine yaymak istiyoruz. Bize gösterilen ilgi ve alaka çok fazla. Her yaştan vatandaşlar bizden eğitim almak istiyor. Bölgemizde konserler olmuyordu, resmi bir folklor ekibi yoktu. Saz kursu, gitar, halkoyunları ses dersi resim tiyatro, müzik grubu, belgesel ve film çekmeye gidebiliriz."
Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 31 Mart 2005 Perşembe 10:29:44
Güncelleme :31 Mart 2005 Perşembe 11:58:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
zekeriya ürük IP: 88.229.186.xxx Tarih : 5.06.2008 16:02:29

mem u zin külktür sanat merkezi ilkçemizde açıldığı günden beri çok beğenilen bir yer ayrıca açılan yeni sanat yanı sıra her şey eksiksiz olupğ her mükjemmmel