23
Mayıs
2024
Perşembe
MİDYAT - MARDİN

Mercimekli Köylüleri'nin su çilesi

Midyat’tan sadece 6 kilometre uzaklıkta bulunan Mercimekli Köyü'nde 20 yıldan beri devam eden su sorunu bir türlü çözüme kavuşturulamıyor.

45 hanenin bulunduğu köyde vatandaşlar su ihtiyaçlarını karşılamak için 500 metrelik yolu katetmek zorunda kalıyor. Kar, yağmur demeden çok zor şartlarda evin su ihtiyacının karşılanmasında en büyük sıkıntıyı genç kızlar çekiyor. Köyün dışında bulunan kuyulardan su çeken kızlar, omuzlarına yükledikleri bidonlar yüzünden omuzlarının iltihaplandığını ve bazı arkadaşlarının da düşerek çeşitli yerlerinden yaralandıklarını söylediler.

Köyün yaklaşık 700 metre uzağında açılan sondaj kuyularından su ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalan köylüler,, köyün içine bir su şebekenin çekilmesini istediklerini belirttiler. Valiliğe ve kaymakamlığa çektikleri sıkıntıları ilettiklerini ve bu sorunun bitmesini isteklerini belirten köylüler, yaptıkları bütün girişimlerin sonuçsuz kaldığını açıkladılar.

Köyün muhtarı Ömer Gül yaptığı açıklamada, “20 yıldan beri köyümüzün dışında açılan bir sondaj kuyusu var. Yalnız bizler bundan yararlanamıyoruz. Genç kızlarımız kar-yağmur demeden çok zor şartlarda, evlerine su çekmek zorunda kalıyor ve bu durumdan çok şikayetçi olduklarını söylüyorlar. Açılan sondaj kuyulardan yararlanabilmemiz için köyün içine su şebekesinin de çekilmesi lazım, yetkililerden su sorunumuza bir çözüm bulmalarını istiyoruz” dedi.

Köyün sakinlerinden Yusuf Ercan ise “Yetkililerden tek isteğimiz su sorunumuza bir çözüm bulmalarıdır. Kızlarımız hergün 5-10 defa bu kadar uzaklıktaki kuyulara gidip su getirmek zorunda kalıyorlar. Döndüklerinde de omuzlarını bizlere göstererek çok sıkıntı çektiklerini söylüyorlar” dedi.

Esma Gül de “Suya giderken küçük kız kardeşinin de yanında geldiğini, buzda ayağı kayarak yere düşüp kolunu kırdığını, söyledi. Gül, suyu eve taşıyıncaya kadar ölüp ölüp dirildiklerini, eve gidince de buz gibi olan ellerinin acısını dindirmek için sıcak suya batırdıklarını ve bu şekilde dakikalarca ağladıklarını, omuzlarının ise iltihaplandığını ancak bir şey yapamadıklarını çünkü başka seçeneklerinin olmadığını belirterek, yetkilileri buraya sadece bir defalığına su çekmeye çağırdığını, o zaman ne kadar sıkıntı çektiklerinin anlaşacağını, yetkililerden bu soruna çözüm getirmelerini istedi.

M. Halis İş
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2005 Perşembe 08:57:26
Güncelleme :1 Şubat 2005 Salı 09:59:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?