18
Mayıs
2024
Cumartesi
MİDYAT - MARDİN

Mezbeleden tarih çıkardı

Bir zamanlar ahır ve mezbaha olarak kullanılan Tarihi Gelüşke Hanı girişimci Veli Güneş tarafından tadilat edilerek, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline geldi.

1903 yılında Musa Şamas isimli Süryani bir vatandaş tarafından inşa edilen tarihi Gelüşke hanı Midyat’ı görmeye gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor.

Bir zamanlar Midyat’taki vatandaşların ticaret ve konaklama merkezi konumundaki han, 1950–70 yılları arasında köylü pazarı halini almış, 1980 yılından sonra şehrin yerleşimi değişince, eski canlılığından uzaklaşmış ve yerini hayvan ahırı ve mazbahaneye bırakmıştı. Şimdi ise büyük bir restore geçiren han gelen yerli ve yabancı turistleri ağırlayarak bir zamanların ticaret merkezi konumunda eski canlılığını yeniden kazanmış durumda.
Girişimci Veli Güneş tarafından restore edilen ve turizme kazandırılan han, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin gözünü kamaştırıyor.

Tarihi dokusu, işlemeli taşlarıyla insanları tarihin derinliklerine götüren mekanda artık bambaşka bir hava var.

İşletme Sahibi Veli Güneş, tarihi hanın hayvan ahırı olarak kullanılmasını içine sindiremediği için 1999 yılından bu yana hana eski canlılığı kazandırmak için çalıştığını söyledi.

İlk zamanlar çok zorlandığını ve böyle bir uğraş nedeniyle kendisiyle alay edildiğini belirten Güneş, "Ama tüm bu olumsuzluklara karşı hanı eski canlılığına kavuşturacağımı kafama koymuştum. O zamanlar benimle dalga geçenler, şimdi büyük bir hayranlıkla yaşananları izliyor ve beni tebrik ediyorlar" diye konuştu.

Şu anda hanın tıklım tıklım doğlu olduğunu söyleyen Güneş, "Kültür mirasımıza yeniden hayat suyu verdik. Günden güne gelişen Midyat’ta eksiklikler var. Bunlar bir günde olacak işler değil ama bir yerden başlamak lazım. Midyatlı vatandaşların sosyal aktivite olarak gezip dolaşacakları, dinlenecekleri, istirahat yapacakları bir yerleri yoktu. Bizler bu eksikliği de bir nebze olsun giderdik ve şuanda burası tıklım tıkım doluyor, boş masa kalmıyor" şeklinde konuştu.

Tarihi handa, yöresel yemek ağırlıklı zengin menüsüyle hizmet veren bir lokantanın haricinde, ayrıca 4 köy dinlenme odalası, şadırvan bahçesi ve cafe de bulunuyor.

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2005 Pazar 09:38:16
Güncelleme :25 Temmuz 2005 Pazartesi 11:20:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İsmail Kumcu IP: 81.215.65.xxx Tarih : 28.08.2006 01:34:23
Temmuz 2006 'da Midyat-Hasankeyf bölgesini gezerken tesadüfen öğrenip geldiğimiz Gelüşke Han'da yediğimiz lezzetli yemeklerin tadı hala damağımda,o günkü yorgunluğumuz mekanın havasından bir anda yok oldu,bölgeye yolu düşen herkese mutlaka Midyattaki Gelüşke Han'a uğramasını şiddetle tavsiye ediyorum.Ayrıca bizden ilgi ve alakayı eksik etmeyen değerli personeline başarılar dilerim...İsmail Kumcu KIRKLARELİ