18
Mayıs
2024
Cumartesi
MİDYAT - MARDİN

Michael Jackson'a mevlite tepki

MİDYAT'TA ''MİCHAEL JACKSON İÇİN MEVLİT OKUTULACAK'' İDDİASI ÜZERİNE AÇIKLAMA

Mardin'in Midyat ilçesinde Mıhellemi Dinler, Diller ve Medeniyetler Arası Diyalog Derneği'nin Mercimekli köyünde ABD'li ünlü pop şarkıcısı Michael Jackson'ın ölümünün birinci yıldönümünde mevlit okutacak olmasından ve basında çıkan haberlerden rahatsız olan Sivil Toplum Kuruluşları (STK) harekete geçti.

18 STK'nın oluşturduğu ve Mıhallemi İnisiyatifi adını verdikleri grup üyeleri Midyat Dörtyol meydanında basın açıklaması yaptı. Sarıkaya Köyü Kalkındırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Abdulkadir Altay'ın yaptığı ortak açıklamada, bir gazetenin yayınları hatırlatılarak, "Bazı basın, yayın organlarında, haber portallarında ilçemiz ve Mıhallemilerle (Araplar) ilgili çıkan haberde Mıhallemi Dinler Diller ve Medeniyetler Arası Diyalog Derneği Başkanı M. Ali Aslan'ın dünyaca ünlü pop yıldızının ölümünün birinci yıldönümünde mevlit programı düzenleyeceklerini açıklamasını yayınlaması bizleri şaşırttı" denildi.

M. Ali Aslan'ın bir dönem Michael Jackson'la evli olarak yaşamış Lisa Marie'nin asıllarının Mardin, Savur ilçesi Dereiçi (Kıllıs) köyüne dayandırdığı bildirilen açıklamada Aslan'ın Mıhallemiler'in Michael Jackson'ı çok sevdiğini ileri sürdüğü ifade edildi. Açıklamada, "Aslan bu sebeple Jackson'ın birinci ölüm yıldönümünde mevlit programı düzenleyeceklerini belirtmiştir. Bu şahıs daha önce de Jackson'ın öldüğü günlerde Jackson için, etrafında topladığı çoğunluğunu 8-10 yaşlarındaki çocukların oluşturduğu birkaç kişiyle cenaze namazı kıldırmış ve taziye helvası dağıtarak kendi kendine gelin-güvey olma oyununu sahnelemiştir. Bizler bugüne kadar ismi geçen bu şahsın yaptığı bu eylemleri kötü bir mizah örneği olarak izledik. Bu sebeple de bu yapılanları ciddiye alma gibi bir tavrımız olmadı. Ancak, bu son eylem girişimi, bizim bu topluluğun imajı hakkında ciddi endişeler taşımamıza ve bu sebeple bu konuyla ilgili bir açıklama yapmamıza sevk etmiştir" ifadelerine yer verildi.

 

"BU ŞAHIS MIHALLEMİLERİ TEMSİL ETMEMEKTEDİR"

"Mıhallemiler için Michael Jackson'ın ayrı bir önemi olduğu iddiasını ne tür bir araştırmaya dayandırmaktadır? Saçmalıkla dolu bu savını neye göre ortaya atmaktadır? En önemlisi bu şahıs, tüm Mıhallemileri içine alacak şekilde açıklamalarda bulunma yetkisini nereden almaktadır" sorularına yer verilen açıklamaya şöyle devam edildi:

"Şu hususlar bilinmelidir ki: Bu şahıs Mıhallemileri temsil etmemektedir. Bu şahsın yaptığı açıklamalardan bütün Mıhallemiler rahatsızlık duymaktadır. Tek kişilik bir dernek olan bu şahsın, daha önceki açıklamalarından anlaşılacağı üzere, medyatik olma adına asılsız sansasyonel haberler yapmaktadır. Mıhallemilere hiçbir hizmeti olmayan bu şahsın tek icraatı mesnetsiz açıklamalar yapmaktan ibarettir. Bu şahıs, İslam inancı içinde yer alan cenaze namazı, mevlit gibi ritüelleri 'dinler arası diyalog' için değil, fakat şahsi çıkarları için sorumsuzca kullanmaktadır. Bizler bu şahsın asıl amacının ne bir Michael Jackson'a duyulan 'ulvi' bir hayranlık, ne de dinler arası bir diyalog gayesi taşıdığını, ancak bunun yerine sansasyon oluşturabilecek eylemler düzenleyip her türlü kültürel öğeyi kendi egosunu şişirmek için kullanma amacı taşıdığının farkındayız. Asıl gayesinin Mıhallemiler'i ve ölmüş birisini araç olarak kullanarak gündeme gelme ve popülarite kazanma olduğunu gayet iyi biliyoruz. Şunu özellikle vurgulamak isteriz ki: hiç kimsenin Mıhallemiler'i Michael Jackson hayranı olan bir topluluğa indirgeyip, bu topluluğu popüler kültüre alet etme ve bu tür manipülasyonları yapma hakkı bulunmamaktadır."

Söz konusu haberleri yayınlayan gazetenin eleştirildiği açıklamada haberlerin hiçbir kaynak ve referans göstermeden Elvis Presley'in kökenini Mardin'e dayandırdığı kaydedildi ve yayınlardan duyulan üzüntü dile getirildi.

Dernek Başkanı Altay okuduğu açıklamada son olarak, "Bu açıklamayı yaparak bu şahsı ve yaptığı saçmalıkları ciddiye almış olduğumuzu ve bu şahsın eylem ve söylemlerini Mıhallemileri bağlamadığını, Mıhallemiler olarak bundan hicap duyduğumuzu belirtmek isteriz" diye konuştu.

STK temsilcileri basın açıklamasından sonra alkış tutarak daha önce yapılan açıklamaları protesto etti. Ardından grup olaysız olarak ayrıldı.

MİDYAT'TA ''MİCHAEL JACKSON İÇİN MEVLİT OKUTULACAK'' İDDİASI ÜZERİNE AÇIKLAMA
MİDYAT'TA ''MİCHAEL JACKSON İÇİN MEVLİT OKUTULACAK'' İDDİASI ÜZERİNE AÇIKLAMA
İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2010 Salı 15:06:02
Güncelleme :18 Mayıs 2010 Salı 15:36:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
beratcan bayraktar IP: 85.99.29.xxx Tarih : 11.06.2010 17:46:14

yaa bu adam napıyo herkes kafasına göre bir dernek açıyor kendine bizde mihelmiyiz artık micheel jankson için mevlütmü verecez zar zor karnını doyuruyor milleti sömürmek için mevlüt okutacak sen git ilk önce müslüman kardeşlerine mevlüt okut her delikten çıkıyor güya mihelmi dernek başkanıymış haah milleti sömürerek dernek başkanı olunmaz milletini korumayı öğren