20
Mayıs
2024
Pazertesi
MİDYAT - MARDİN

Midyat ilçe Emniyet Müdür Yardımcısından akademik araştırma

Midyat ilçe Emniyet Müdür Yardımcısı Musa Tiyek ve Emniyet Amiri Ali Kuyaksil, “Türkiye’de Güvenlik Hizmeti olarak özel ve Gönüllü Güvenlik” konulu akademik bir çalışma yaparak, bu çalışmaları Polis Bilimleri Dergisi Cilt:5 Sayı :2’de geniş bir şekilde yayınlandı.
Sayın Tiyek yaptığı araştırmada Güvenlik Hizmeti Kavramı, Tanımı, Önemi, Niteliği, Özellikleri, Türkiye’de Güvenlik Hizmeti Sunan Kurumları, Kamu Kolluk Kuvvetleri, Özel Güvenlik Şirketleri, Gönüllü Güvenlik, Özel ve Gönüllü Güvenliğin Tarihsel Gelişimi, Gönüllü Güvenlik, güvenlik Hizmetinin Özel ve Gönüllü olarak sunulması, Özel Güvenlik Teşkilatlarının Güvenlik sistemine sağladığı fayda ve karşılaştıkları sorunları, Gönüllü Güvenlik ve Türkiye uygulaması, Gönüllü Güvenliğin Avantaj ve dezavantajları gibi alt başlıklar halinde geniş bir akademik çalışma yapmıştır.
Sayın Tiyek yaptığı araştırmanın kısa bir özetini şu şekildi vermiştir:
Sosyal bir varlık olan insanlar toplu halde yaşamaktadırlar. Toplu halde yaşayan bu insanlar devlet olarak örgütlenmiş ve güvenliklerini, devletçe kurulan kolluk güçleri vasıtasıyla sağlama yoluna gitmişlerdir. Ancak bilim ve teknolojinin gelişmesi neticesinde gerek insanların kişisel, gerekse de devlet anlayışlarında birtakım değişmeler meydana getirmiştir. Devletler artık güvenliğin sağlanması işinde devlet tekelini kaldırıp, özel ve gönüllü güvenliğin çalışmasına da izin verme, hatta bu sistemleri teşvik etme yoluna gitmektedirler. Gönüllü güvenliğin olumsuz olan tarafı, bazı kişilerin devleti koruma adına, yetkisiz ve illegal metotlarla güvenlik hizmetlerine müdahale etmesi olayıdır. Hem yasal dayanağı olamayan hem de yaptıkları hareket yasalarca yasaklanmış olan bu kişilerin faaliyetleri demokratik toplumlarda kabul edilmeyecek bir durumdur. Bu kişilerin engellenmesi; toplumda devletin resmi güvenlik güçleri ile adalet ve ceza sistemlerine olan güven duygusunun geliştirilmesine bağlıdır.
Gerek özel güvenlik, gerekse de gönüllü güvenlik, yasal sorunları giderilecek daha verimli bir hale getirildiğinde, ülkenin genel güvenlik sistemi gelişmiş olacaktır. Gelişmiş ve kontrol alanı genişlemiş bir güvenlik sisteminde ise kanundışı olarak faaliyet gösterecek gönüllüler türemeyecektir.
M.Halis İŞ KENTHABER (MİDYAD)
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2004 Pazar 13:01:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?