16
Haziran
2024
Pazar
MİDYAT - MARDİN

Midyat Sit Alanı İmar Planı Devrede

Midyat Belediyesi’nin Kentsel Sit Alanlarının Korunması Amacıyla “Sit Alanı İmar Planı” çalışmasına başladı. Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, projeyi yürüten Ege Plan Limited Şirketi’nin Şehir Plancısı Necati Uyar ile birlikte proje çalışmasında gelinen son noktayı değerlendirmek ve halkı bilgilendirmek amacıyla; sivil toplum kuruluşları, iş adamları ve halkın katılımıyla toplantı gerçekleştirdi. 

Turizm açısından en önremli unsur olan kentsel sit alanlarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla Midyat Belediye tarafından sit alanların görüntüsünü etkileyecek önemli alanların daha farklı bir şekilde planlanması için yeni bir imar planı çalışmasına devam ediliyor. 

Proje kapsamında; Şehir Plancısı, Sanat Tarihçisi, Mimar, Peyzaj Mimarı ve Sosyolog’tan oluşan ekip çalışmaları yürütüyor. 

Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu; tarihi yapıların korunması amacıyla yaptıkları yeni imar planı çalışmasının öneminin çok büyük olduğu belirterek, “Yapılan projenin kıymeti belki şimdi bilinmez ancak 20-30 yıl sonra bu projenin önemi ve kıymeti daha çok anlaşılacaktır. Bu çalışmanın bundan 20 yıl önce yapılması gerekiyordu ancak daha önceki belediye başkanları bunu yapmamışlar.” dedi. 

Nasıroglu’nun açıklamaları şöyle: “Turizm bu bölgenin can damarıdır. Turizm sayesinde önümüzdeki yıllarda artık Midyatlı vatandaşlar oturdukları yerden para kazanacaklar. Turizm sayesinde Midyat günden güne gelişiyor. Bu projeyi başlattığımız için çok mutluyuz, keşke ilk başkan seçildiğim zaman bu projeyi başlatmış olsaydım. Tarihe sahip çıkan ve bir taşı üstü üste koyan herkesin elini öpeceğiz.” 

“Buraya gelen turist tarihi taş evleri görmek için geliyor”, diyen Başkan Nasıroğlu sözlerine şöyle devam etti; “Tarihi yapıtlara herkesin sahip çıkması ve koruması gerekmektedir. Buraya gelen turistler beton yığınlarını görmek için gelmiyor çünkü onlar villalarda oturuyorlar. Bu durumu göz önünde bulundurup tarihi yapılarımıza sahip çıkmalı ve bunu geliştirmeliyiz ve taş yapılı binaların sayısını arttırmalıyız.
Önceki imar planına göre sit alanı içinde inşaatlara izin verilmiyordu ve bu şekilde vatandaşlar mağdur oluyordu ancak şimdi yaptığımız bu projeyle vatandaşlar arazilerinin üstüne çevresinde bulunan binalara uygun tarzda ev yapmak şartıyla inşaat yapabilecekler.
Midyat belediyesinin tarihi ve kültürel varlıkları restore etme çabaları büyük bir hızla devam edeceği ifade edilmiştir.”
Mehmet Halis İş - Kenthaber/Midyat
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2006 Çarşamba 15:37:18
Güncelleme :29 Haziran 2006 Perşembe 10:32:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?