17
Mayıs
2024
Cuma
MİDYAT - MARDİN

Midyat’a gubetçi akını



Yurt dışında kaldıkları bu süre zarfında kimileri 10 yıl, kimileri 15 yıl, kimileri de 20 yıldır memleketine hiç gelmemiş. Doğup büyüdükleri yaşamın ilk nefeslerini soludukları memleketlerinden ayrı kalmak nasıl bir duyguydu onlar için. Duygularını anlamak ve bu süre zarfında ayrı kaldıkları Midyat ilçesine karşı nasıl izlenimler edindiklerini öğrenmek için görüştüğümüz gurbetçi vatandaşlarımızdan Mahmut Beydilli duygularını şu sözlerle ifade ediyor.

 “Bundan 15 yıl önce Midyat ilçesinden Almanya’nın Saarland kentine yerleştik ve burada çalışmaya başladık. Uzun yıllardır görmediğim, özlemiyle yanıp tutuştuğum, doğup büyüdüğüm, nadide ilçemiz Midyat’a dönüş yaparken inanılmaz duygular içerisindeydim. Çünkü yıllardır ayrı kaldığım, yaşamın ilk nefeslerini soluduğum, arkadaşlarım ve akrabalarımla tekrar bir araya gelecektim. Bunu kelimelerle ifade etmek imkansız, bunu yaşamak lazım diyor Mamut Beydilli…”

Bundan 15 yıl önce bıraktığı Midyat ve şu an ki Midyat arasındaki farkı soruyoruz Mahmut Baydilli’ye; o da şu cümlelerle ifade ediyor. “Midyat ilçesi çok değişmiş. İlk bıraktığımla şu anki durum arasında dağlar gibi fark var.

Sosyal alanların gelişmiş olması, çevre düzenlemesinin ilçede yaygınlaşması, turistik yerlerin korunması için sit alanı içine alınması sevindirici bir gelişme olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürüyor, edindiğim bilgilere göre her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ilçemizi görmeye geliyor bu Midyat için ileride bir gelir kaynağı olur diye düşünüyorum.

Yalnız turistlerin akşamları kalabilecekleri otellerin olmaması da tabi ki beni üzüyor. Çünkü akşamları kalacak yerleri olmadığından dolayı turistler ilçenin her tarafını gezemeden ayrılmak zorunda kalıyor. Bu da Midyat halkı için büyük bir kayıp diyor.”

Önümüzdeki yıllarda tekrar Midyat’a geleceğini söyleyen Mahmut Beydilli, Midyatlılardan bir isteğinin olduğunu söylüyor. “Dünyada eşi ve benzeri bulunmayan, farklı din, dil ve ırkların yaşadığı, tarih ve kültür kenti Midyat ilçesine sahip çıkarak bu tarih hazinesini korumak hepimizin görevi. Dünyadaki halkların Midyat’ı örnek alması gerektiğini vurgulayan Beydilli, Avrupadaki vatandaşlarımızın ilçelerine yatım yapmaları da beni çok sevindirdi. Bunların artması gerektiğini sözlerine ekledi.



M. Halis İŞ/KENTHABER (MARDİN)
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2004 Cuma 09:51:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?