18
Mayıs
2024
Cumartesi
MİDYAT - MARDİN

Midyatlı Süryaniler köylerine dönüyor

Mardin'in Midyat İlçesi'ne bağlı Elbeğendi Köyü, İsviçre modeli köye dönüştürülüyor. Yeniden inşa edilmeye başlanan köye İsviçre'de bulunan 14 Süryani aile yerleşecek.
Bölgede huzur sağlanmasıyla birlikte birçok alanda olumlu gelişmeler yaşanmaya başladı. Bunlardan biri de 25 yıldan beri İsviçre'de yaşayan ve Mövenpick Otel'de yöneticilik yapan Yahko Demir'in hazırladığı proje. Hazırlanan proje çerçevesinde Elbeğendi Köyü, İsviçre modeli 14 villadan oluşan yeni bir görünüme kavuşacak.
Terör nedeniyle boşaltılan ve kilise dahil tüm yapıların bakımsızlıktan yıkıldığı Elbeğendi Köyü'nde inşaat çalışmalarını başlatan Süryani Yahko Demir, Elbeğendi Köyü'nü 'Rüya Köy'e dönüştüreceğini söyledi. İlk etapta 14 villanın yapılacağını ve bu sayının daha sonra 25'e çıkarılacağını kaydeden Demir, süslemelerin Midyat taşından, duvarların ise köyün eski evlerin taşlarından oluşacağını ve konutların tarihi yapılara uygun olarak inşa edileceğini söyledi. Her villanın yaklaşık 75-100 bin Euro'ya mal olacağı belirten Yahko Demir, "Köyün inşaatı İsviçre ve Avrupa ülkelerine göç eden Elbeğendi (Kafro) köylüleri tarafından, kendi imkanlarıyla sürdürülüyor. Villaların bir kısmının kaba inşaatı tamamlandı, bir kısmı da temel aşamasında bulunuyor. Köyde inşaat şantiyesi havası esiyor. Projenin toplam maliyeti 1 milyon 400 bin Euro'dur. Elektrik ve diğer tüm tesisatlar yer altından geçecek. Köyde yüzme havuzları, tenis kortları ve spor tesisleri yer alacak. Villaların ısıtma ve soğutma sistemleri merkezi olacak'' dedi.
Kafro Köyü olarak bilenen Elbeğendi Köyü'nün eski binaları da koruma altına alınacak. Proje kapsamında eski tarihi evlerin restore edilerek pansiyon haline dönüştürülmesi hedefleniyor.
Proje uygulayıcısı Yahko Demir, Mardin Valisi M. Temel Koçaklar ve GAP idaresinden proje için büyük destek gördüklerini vurgulayarak GAP idaresi tarafından köyde şimdiden sondaj açıldığını kaydetti.

ŞARAP ÜRETİM MERKEZİ KURULACAK
Rüya Köy ile ilgili projelerin arasında Süryani şarabı üretim merkezi de bulunuyor. Yahko Demir, İsviçre'de çalıştığı Mövenpick Otel'de 25 yıldan beri yöneticilik yaptığını ve 12 ayrı şarabın tadını kısa bir sürede şişesini görmeden adlandırabileceğini söylüyor. Şarap uzmanı olan Demir, deneyimlerini Elbeğendi Köyü'nde kurmayı düşündükleri Süryani Şarabı Üretim Merkezi'nde değerlendireceğini ifade etti. Demir, "Mardin yöresi tarihi ve kültürel değerleriyle dünyanın en zengin yeri. Buralarda yapacağımız yeni yatırım ve projelerle dünya turizminin var olan dikkatlerini daha da lokalize ederek çekeceğimize inanıyorum. Türkiye'yi ziyaret eden her yabancı turist Mardin'e gelmeyi isteyecek. Bu bir başlangıçtır. Projelerimizin arkası gelecek. Doğup büyüdüğümüz topraklara, kader birliği yaptığımız hemşehrilerimize vefa borcumuz var. Bunu ödemeye karar verdik. Dünyada kabul gören botanik bağcılığa uygun olan köyümüzde bağcılığı geliştireceğiz. Ve dünya şarap pazarlarında rekabet edeceğiz" diye konuştu.

BÜLENT ECEVİT BAŞLATTI
Tur Abdin Suryani Metropolitliği Genel Sekreteri Yusuf Beğtaş da, birkaç yıl öncesine kadar Süryanilerin Avrupa'dan geri dönüşünü bir hayal olarak gördüklerini belirterek, bölgedeki huzur ortamıyla Avrupa'daki Süryaniler'in dönmeye başladıklarını söyledi. Süryaniler'in tek amacının doğup büyüdüğü topraklarda buluşmak olduğunu vurgulayan Beğtaş, ''Terk edilen 6 köye daha Süryaniler'in yerleşme hazırlığında bulunduğunu belirtti. Eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in Ekim 2001 tarihinde çıkardığı genelgede Süryaniler'in dönüşünde etkili olduğunu kaydeden Beğtaş, yakında Mardin'in dünya kenti olması için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi.
Bir süre öncesine kadar terör yuvası olarak bilenen Bagok Dağları civarında bulunan Süryani köylerine de dönüş hazırlıklarının başladığı belirtildi. Yusuf Beğtaş, bu konuda hazırlıkların sürdüğünü belirtirken, terk edilen 6 köye yeniden yerleşim yapılacağını sözlerine ekledi.
Mardin ve yöresinde yıllardır Hıristiyanların, Yezidilerin ve Müslümanların birlikte dil, din ve ırk ayırımı yapmadan kardeşçe yaşadıklarını belirten Midyat Kuyumcular Derneği Başkanı Ali Aslan ise "Biz AB şartlarını asırlar önce taşıyorduk. Dünya ülkelerine örnek teşkil edecek biz mozaik var. Yezidiler, Süryaniler ve Müslümanlar asırlarca kardeşçe ve dostça birlikte yaşadı. Bu bereketli ve kutsal topraklarda AB ülkelerinin dudaklarını uçuklatacak hoşgörümüz var" dedi.
EKREM ASLAN - MARDİN (İHA)
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2004 Çarşamba 18:41:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?