22
Mayıs
2024
Çarşamba
MİDYAT - MARDİN

Midyat'ta bayram

Midyat Kaymakamı Mustafa Yılmaz, bir mesaj yayınlayarak vatandaşların Kurban Bayramını kutladı. Yılmaz, mesajında "Bizleri Milletçe sevgi ve saygı bağları ile birleştiren, birlik ve beraberliğimizin en büyük güvencesi, yeni bir Kurban Bayramı’na" ifadesini kullandı.
Yılmaz, mesajında şunları ifade etti:
 
"Geride bırakmakta olduğumuz hafta bayram haftası olduğu için herkes tatlı bir heyecan içerisindeydi.  Bayram öncesindeki yağışlı hava bayram alışverişinin hızını kesmedi. Günler  öncesinden raflardaki yerini alan şeker, bayramın yaklaştığının müjdesinin verirken bir yandansa hayvan pazarlarında kurbanlık alma telaşı zihnimizde güzel anı olarak kaldı.
Önceden alının bayramlık elbiselerini giyen vatandaşlar, çocuklarıyla beraber bayram namazını kılmak için camiye akın ettiler.  Ebveyn ve çocuklar birlikte camideki yerlerini alarak bayram namazının kılınacağı saati beklemeye koyuldular. Bu arada camide verilen tekbirlere çocukların da körpecik sesleriyle iştirak  ettikleri görüldü. Bayram Namazının kılınmasının ardından camideki vatandaşlar ilk önce imamın bayramının kutlayarak, hayır ve duasının aldıktan sonra kendi aralarında da bayramlaştılar.
 
Sıra gelmiştir, bayramın gereğini yerine getirmeye. Keşke bu an hiç gelmemiş olsa dersiniz.
Birkaç gündür baktığınız, sevdiğiniz kurbanlık alınır boş bir alana götürülür. Tüm mahallenin çocukları da peşinden sürü halinde gider. Kimi üzülür, kimi merak içinde büyüyünce kendisi de aynı şeyi yapacağı için beynine kaydeder. Bunları dışarıdan seyredersiniz, içiniz burkulur. Neler olacağını çünkü iyi biliyorsunuzdur. Bir zaman sizlerde çocuk oldunuz çünkü. Büyükleriniz sizi oradan uzaklaştırsa da, siz gizli gizli nasıl olsa görebilecek bir yer bulursunuz.
 
Uzaktan bakarsınız, nerede bir kalabalıklaşma görseniz, mutlaka orada bir kurban olayı vardır ve çevresinde meraklı bir kalabalık. Biraz sonra evlerden yemek kokuları, kavurmalar kokmaya başlar. Sizin artık yemek yiyecek haliniz dahi kalmamıştır. Günlerce yemek yiyemezsiniz. Hele et asla.
 
Öğlen sofrasının baş yemeğidir artık kurban, yanında bayram için yapılmış diğer yemekler ve tabii tatlılarıyla ikramı seven bir toplum olarak. Bir yandan da mangallar yakılmış dumanlar ve kokular yükselerek.
 
Kurban kesen büyük bir rahatlık hissetmiştir, dini görevlerini yerine getirdiği için. Komşulara kurban etinden dağıtılıp, sevabının kazanılmasından sonra. Yemekten sonra mahallenin küçük çocuklarının kapı kapı dolaştıklarını izlersiniz. Rengarenk giysilerle denizin dibindeki balık sürüsünün akınlar halinde gidiş gelişlerini izler gibi, gülümsersiniz.
Aile ziyaretleri yapılmış, misafirler ağırlanmış, hediyeler alınmış, verilmiş, ve dini gereklerimiz de yerine getirilmiştir."
 
Mehmet Halis İş
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2005 Pazar 07:51:16
Güncelleme :2 Mart 2005 Çarşamba 15:41:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?