17
Mayıs
2024
Cuma
MİDYAT - MARDİN

MİDYAT’TA CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI KUTLANDI

Her yıl 1–7 Ekim tarihleri arasında kutlanan din görevlileri haftası Midyat’ta düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Eski Diyanet İşleri Başkanı Yardımcısı Fahrii Demir, Merkez ve köylerde bulunan din görevlilerinin katılımıyla İlçe Müftüsü Abdurrahim İnanç’ın verdiği yemekte buluştular. Toplantı İstiklal marşının okunmasıyla başlayıp,  Kur’an-ı kerimden bir aşrın okunmasıyla devam etti.
İlçe Müftüsü Abdurrahim İnanç Toplantıda yaptığı konuşmada, “Din adamlarının fazileti ve caminin önemine değinerek, ülkemizde birlik ve beraberliğin önemine değinerek, Laik Türkiye Cumhuriyetinin kalkınmasında din görevlilerine düşün görevi anlattı.”
Camiler ve Din Görevlileri Haftası Nedir?
İnsanlık tarihi boyunca ortaya çıkan bütün dinlerde, ibadethanelere büyük önem verilmiştir. İslam’ın kutsal saydığı değerlerin en önemlileri arasında cami ve mescitler gelmektedir. Hz. Peygamberin Hicretin ilk yıllarında inşa ettirdiği Mescid-Nebevi İslam toplumu için numune mabetlerin en önde gelenidir. Hz. Peygamber, Organize etmek istediği ilk Medine toplumunda, Mescid-i Nebevi’yi merkeze almış ve ona hayati fonksiyonlar yüklemiştir. Bu mescit sadece ibadet mekânı olmaktan ibaret değildi. Din ve dünya işlerinin konuşulduğu, savaşa ve barışa karar verildiği, gelen yabancı heyetlerin kabul edildiği, aynı zamanda ibadet vakti geldiği zaman namaz kılındığı bir mahaldi. Yani o zaman tek bir kurum vardı, o da camii idi. Bir beldenin İslam beldesi olduğunun en güzel delili göklere yükselen minareleriyle camilerdir.
Camiler insanları manevi huzura kavuşturan merkezlerdir. Camiler aynı zamanda insanların sosyalleşmelerine de katkıda bulunan müesseselerdir. Cami avlularında birbiriyle haşır neşir olan insanlar birbirlerinin sevinç ve kederlerine ortak olurlar. Camiler bizim kültür temelimizi teşkil eden temel yapılardır.
Diyanet İşleri başkanlığının, halkımızın ilgisini bu ulvi mekânlara çekmek, onların bakım, onarım ve temizliğinin daha iyi yapılabilmesini sağlamak amacıyla, 1986 yılından bu yana Ekim ayının ilk haftasının Camiler Haftası olarak kutlamayı gelenek haline getirmiştir. Bu camilerimizin rutin bakımlarının dışında genel ve çevre temizliği ile bakımları yapılmakta ve bu hafta münasebetiyle çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2004 Pazar 18:20:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?