19
Mayıs
2024
Pazar
MİDYAT - MARDİN

Midyat’ta noel kutlaması

Hıristiyan aleminin en büyük bayramı olan Yeldo, Midyatlı Süryani Cemaati tarafından da kutlandı. Kutlama, sabah saat 05:30'da ayin ve dualarla başladı. Ayini Süryani cemaati ruhani lideri Patrik Samuel Aktaş yönetti. Patrik Aktaş, barış ve kardeşlik için dua etti.

Aktaş, Türkiye’de ve yurtdışında yaşayan Süryanilerin bayramını kutlayarak dostluk ve barış telkininde bulundu. Dua ve ayinden sonra Paskalya kutlaması, Midyat’ta bulunan ve her yıl aynı tarihi Mor-Şomri Kilise’sinde devam etti.

Kutlamalara Kaymakam Mustafa Yılmaz, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Kudret Erkan, Jandarma Bölük Komutanı Hüseyin Erten, Emniyet Müdürü Musa Tiyek, kamu, kurum ve kuruluş temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ile yurtiçi ve yurtdışından gelen vatandaşlar katıldı.

Turabdin Süryani metropoliti genel sekreteri adına konuşan Yusuf Bektaş, "Bu bizim Noel bayramı Süryanice 'Yeldo' olarak geçer. Noel Bayramını kutlarken verdiği ruhani sevinçle saygıdeğer kamuoyuna saygılar sunar, 2005 yılının bütün insanlara sağlık, huzur barış getirmesini temenni ederim" dedi.

İsveç Asur Federasyonu Temsilcisi ve İsveç Upsala Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim Görevlisi olan ve aynı zamanda Osmanlı ve Türkiye’nin yakın tarihini inceleyip araştıran Sait Yıldız ise sözlerinde "Bu bayramlaşmalar 24 yıl önce yapılsaydı daha farklı olurdu. Bu kilisede çocukluk anılarımı yaşıyorum. 24 yıldan beri ilk defa burada bulunmanın sevincini yaşıyorum. İsveç’te Türkiye’yi daha iyi temsil edebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Buraya gelmemizdeki amaç bayram kutlamalarının yanında Türkiye’nin Avrupa Birliği süresince nasıl kalkındırabiliriz ön araştırmalarını yapıyoruz" diye konuştu.

Sünrryani cemaatinin bayramını kutlamaya gelen ve Müslüman dinine mensup bulunan Menaf Alptekin, "Biz buralarda kardeşçe ve sevgi ile birlikte yıllarca yaşadık. Süryanilerin bayramlarına geldiğimiz gibi onlarda bizim kutsal bayramlarımıza geliyorlar. Yılarca dost ve kardeşçe yaşadık. O kadar kaynaşmışız ki onların ana dili olan Süryaniceyi bile onlar kadar biliyoruz" dedi.

Selahattin Erol
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2004 Pazar 12:13:18
Güncelleme :1 Şubat 2005 Salı 09:27:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?