19
Mayıs
2024
Pazar
MİDYAT - MARDİN

Midyat’ta uygulanan bin köye bin mühendis projesi amacına ulaştı

Midyat ilçesine bağlı Söğütlü beldesi ile Kayalıpınar köyünde uygulanmaya başlayan bin köye bin mühendis projesi amacına ulaştı.
Söğütlü beldesinde ziraat mühendisi Uğur Avuk ve Kayalıpınar köyünde ise ziraat mühendisi Kadri Özen, bulundukları yerde üretimin artmasına vesile oldular.
Kampanya sayesinde verimli bir sezon geçirdiğini anlatan Şükrü Akyüz, “Ben 1999 yılında kendi imkanlarımla kuyu kazıp dört dönüm arazi üzerine domates, patlıcan, biber ve salatalık ektim, faydasını gördüm. 2000 – 2003 yıllarında beş arkadaşımla birlikte bu işe başladık. Bin köye bir mühendis kapsamındaki kampanya da bizim işimize çok yaradı.” dedi.
Ziraat mühendisi Kadir Özen’in rehberliği sayesinde köyde sera faaliyetlerinin arttığını kaydeden Akyüz, “Gençlerimiz artık İzmir, İstanbul ve Adana’ya gitmeyecekler. Kendi köylerinde çalışıp geçimlerini en güzel şekilde sağlayacaklar. Köyde 300 dönüm üzerinde ekili arazimiz var. Her 20 metre derinliğinde bir kuyu açılabiliyor. 130 sondaj kuyusuna ek olarak 20 kuyu daha açmayı düşünüyoruz. 11 seramız var, her sera 250 metrekare. Her seradan günde 180 200 kilo mahsul alınıyor. Yıllık mahsulümüz ise 56 ton arasında değişiyor.” diye konuştu.
Akyüz, “Köyümüzde dalmoner hibrit ABD ırklı domates, biber, dolma biber, acı biber, Kastamonu sarımsağı, Trakya patlıcanı, Hibrit salatalığı açık alanda ekilen salatalık, kavun, karpuz, soğan, patates, marol, maydanoz, nane, tere, zeamays mısırı gibi mevsimini göre ürünler yetiştiriliyor. Ayrıca Siirt fıstığı da yetiştiriyoruz. Bir seradan yılda üç mahsul alıyoruz. Kendime ait 35 dönüm arazim var. Bu 35 dönüm arazime 45 bin fide ektim. Her 4 dönüm 8 milyar değerinde bir ürün bırakıyor.” şeklinde konuştu.
Kayalıpınar köyü muhtarı Hüseyin Ağırman ise, “Köyümüz 200 haneli ve bin 500 nüfusludur. Örnek çiftçimiz Şükrü Akyüz’ün çalışmalarını taktirle karşılıyoruz.” ifadesini kullandı.
Ziraat mühendisi Kadir Özen de, projenin amacına ulaşması için çiftçi ile uyum içerisinde çalıştıklarını belirterek, yöre tarımının kalkınması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini sözlerine ekledi.
M.HALİS/KENTHABER/MİDYAT
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2004 Pazartesi 14:08:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?