23
Mayıs
2024
Perşembe
MİDYAT - MARDİN

Şapka ustası yıllara direniyor

Midyat’ın Süryani vatandaşlarından Yusuf Türker artık kullanılmayan ve unutulmaya yüz tutmuş şapka mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor. Midyat’ın eski çarşısında mesleğini sürdüren Türker,  “Buralar bana eski anılarımı hatırlatıyor. Başka bir yerde bu eski havayı alamıyorum ve çalışamıyorum" diyor.

 54 yıllık meslek hayatı boyunca birçok usta yetiştiren Türker, ekonomik güçlüklere rağmen şapkacılık mesleğini sürdürmeye kararlı.

Bazı günlerde bir şapka dahi satamadığını vurgulayan Türker, “Bu yaştan sonra neyle uğraşayım ? Bu işi ömrümün sonuna kadar devam ettireceğim” diye konuşuyor.

İşe başladığında, Midyat’ta üç Süryani şapka ustası olduğuna değinen Yusuf Türker, şimdi Midyat’ta sadece kendisinin bu meslekle uğraştığını belirterek, diğer iki Süryani vatandaşlardan birisinin vefat ettiğini diğerinin ise Avrupa’ya göç ederek bu mesleğini orada sürdürdüğünü” söyledi.

74 yaşında ve üç çocuk babası olan Yusuf Türker, iki oğlunun Almanya’da olduğunu, birisinin market işlettiğini, diğerinin ise baba mesleği olan şapka terziciliğini yaptığını” açıkladı.

Daha önceden Midyatlılar tarafından çok yoğun olarak kullanılan şapkanın artık rağbet görmediğine  değinen Türker, “Şu an da köylerdeki Süryani vatandaşlar şapka kullanıyor ve bu eski geleneği sürdürüyorlar” dedi.

Türker, Midyatlı Yezidiler'in de şapka kullandığını vurgulayarak, “Midyat’ta fazla Yezidi kalmamış ama Avrupa’dan Midyat’a tatile gelen Yezidiler dükkâna gelerek 10 veya 15 tane şapka alıp oradaki yaşlı tanıdıklarına hediye olarak götürüyorlar” diye konuştu.

Şapka kullanılmamasının en önemli sebeplerinden birinin, değişen şartlar olduğunu açıklayan Türker, “Eskiden insanlar hiçbir sebeple gelenek ve göreneklerini terk etmezlerdi ama şimdi bunlara boş verilip diğer yerlerdeki kültürler taklit ediliyor. Bizim şapka kullanma geleneğimiz çok güzel bir alışkanlıktı. Çünkü şapka insanı kışın soğuğa karşı korurken yazın da sıcaktan muhafaza ediyor” şeklinde konuştu.

Artık babalarının çocuklarını meslek öğrenmek için göndermediğine değinen Türker, ailelerin çocuklarını geleceği olmayan bu tür mesleklere değil, ileride geçimlerini sağlayabilecekleri mesleklere göndermeleri gerektiğini söyledi.

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2005 Cuma 11:06:11
Güncelleme :8 Temmuz 2005 Cuma 16:24:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?