24
Mayıs
2024
Cuma
MİDYAT - MARDİN

Süryani şarabı kapış kapış

Midyat ilçesinde ikamet eden Süryani vatandaşlarımızdan Yusuf Uluışık'ın yapmış olduğu el emeği göz nuru şaraplar kapış kapış satılıyor.
İlk başlarda ev için yapmış olduğu şarabı şimdilerde ise fazlasıyla üreterek, şaraba merakı olanların ihtiyacına da cevap veriyor. Midyat Süryani şarabının yıllardan beri Süryani halkı tarafından evde yaptığı biliniyordu. Ama şimdilerde ise şarabı kendi imkanları doğrultusunda yaparak bunları satıp bu alanda kendisine bir iş sahası açılmış durumda.
Şarabı üretmek için 3 büyük bağının bulunduğunu ve üzüm ağaçlarına canından daha çok baktığını belirten Yusuf Uluışık, şarabın tam kıvamında sert ve tatlı olması için üzüm yetişmesi sırasında çok büyük bir titizlik gösterdiğini söyleyerek, şarabı en iyi şekilde çıkarmak için hiçbir yorgunluk, zahmet ve insan gücünü esirgemediğini söyledi.

55 yaşında olan Yusuf Uluışık, yaşının ilerlemesine aldırış etmeden, her gün kilometrelerce yürüyerek bağının tüm bakımını yaptığını ve gübrelediğini belirten Uluışık, “ben ilk önce şarabımın güzel olmasını istiyorum, bu benim ekmek kapım olmuş durumda, kaliteli bir şarabın olması için bağınıza önem ve özen göstermeniz gerekiyor" dedi.
 
Daha önceleri evi için 5-10 kg. ürettiği şarabı şimdi ise 1000 kg. ürettiğini vurgulayan Uluışık, şarap mevsiminin gelmemesine rağmen 1000kg.lık şarabın tümünü sattığını ifade etti.
Uluışık, “Biz Süryaniler de şarabı evde yapma geleneği ta dedelerimize dayanıyor. Şarap çok kıymetli bir içecek, onun için eve gelen misafirlere ikram için yapılırdı. Bu bizde gelenek haline gelmiş, ve bizler bunu severek yapıyoruz. Şarabımıza hiçbir alkol maddesi katmadan yapıyoruz bu bizim şarabımızın en önemli özelliklerinden biri" şeklinde konuştu.
 
Üzümün hangi aşamalardan geçtiğini de anlatan Uluışık, ilk önce üzümü bağdan getirip avluda hazırladığımız büyük bir kazanın içine boşaltıyoruz, bunu bir hafta böyle bırakarak güneşte yanmasını sağlıyoruz. Daha sonra üzümü sıkma teknesine koyarak buradan üzümün suyunu elde ediyoruz. Daha sonra bu suyu da bidonlara boşaltarak, ağzını kapatıp bir hafta güneşte tekrar bırakıyoruz. Bu şekilde şarap hazır hale geliyor. Daha sonra bu şarabı içeriye alıp üstünü örterek sıcaklığını muhafaza edip dinlendirmeye bırakıyoruz. Çünkü şarap sıcaklığı seven bir içki çeşididir. Bu şekilde de 2-3 ay beklettikten sonra artık şarap sofralık hale geliyor dedi.
Şarabını talebin hem yurt içinden hem de yurt dışında olduğunu belirten Uluışık, “şarabın litresini 1 lt'sini 6 YTL'den sattığım için talep çok fazla, bu yıl 1000 kg. şarap yapmıştım önümüzdeki yıl 5000 kg. yapmayı hedefliyorum açıklamasında bulundu.
M. Halis İş-Kenthaber/Mardin/Midyat
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2005 Çarşamba 09:56:19
Güncelleme :11 Şubat 2005 Cuma 16:51:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?