19
Mayıs
2024
Pazar
MİDYAT - MARDİN

Süryani tarihi gün ışığına çıkarılıyor

Midyat Süryani Kültür Derneği, Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği (İstanbul) ve Ulaşılabilir Yaşam Derneği (İstanbul) ile birlikte Avrupa Birliği (AB) hibe programları çerçevesinde Süryanilerin Turabdin diye adlandırdıkları Eski Mardin ve çevresinde “Sözlü Tarih” ve “Envanter” çalışması başlattı.

Turabdin’de “Anadolu kültürel bileşenleri içinde Süryani yaşam biçiminin sosyo-ekonomik ve kültürel açılardan incelenmesi ve bu kültürün korunmasına yönelik çalışmaların ve altyapının oluşturulması” adlı bir proje yürütülüyor. Proje tamamlandığında elde edilecek veriler rapor şeklinde yayınlanabilir hale getirilecek.

Etnolog Doktor Abdurrahim ÖZMEN tarafından yürütülen sözlü tarih çalışması ile Süryanilerin kendi hayatlarına dair canlı bilgilerinin derlenmesi ve kayıt altına alınması amaçlanıyor.

Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suavi Aydın ve Uzman Soner Pilge tarafından yürütülen çalışmada bölgedeki kilise ve manastırların tarihlerinin kaydı yapılıyor. Projenin envanter bölümü kapsamında bölgede Hıristiyanlıkla ilgili taşınmaz kültür varlıkların tarama ve dökümünün yapılması planlanıyor.

Projeyle ilgili olarak Midyat Süryani Kültür Derneği Yönetim Kurulunun yaptığı açıklamada: “Bilindiği gibi, ne yazık ki günümüzde Süryanilerin büyük çoğunluğu Turabdin dışında yaşamaktadırlar. Bu nedenle herkese ulaşmak bugünkü imkânlarımızla mümkün görünmemektedir. Bu nedenle, dünyanın her tarafındaki Süryanileri; geçmişte yaşadıkları güzellikleri, şimdiki ve gelecek kuşaklarla paylaşmaya ve acı olayları da, bir daha yaşanmaması için son bir kez daha hatırlamaya davet ediyoruz.

Proje çerçevesinde öncelikle yaşlı insanlar olmak üzere tüm Süryanilerin; Çocukluk ve gençlik yılları, o zamanlardaki bulundukları yerlerin durumları, yaşadıkları önemli olaylar, ne zaman, neden ve nasıl göç ettikleri ve göç ederken ne hissettikleri, gittikleri yerlerde nelerle karşılaştıkları ve şimdi anavatanları hakkında neler hissettikleri konularındaki anılarını ve birikimlerini ilgili yerlere ulaştırmaları istenmektedir.

İnsanın ruhunu başkasına açmasının çok zor olduğunun farkındayız. Ama unutmayın ki, her insan ruhunda farklı bir tarih barındırmaktadır ve bunlar paylaşılmadıkça her insan beraberinde insanlığın bir parçasını gömmektedir.” denildi.

Projede alan araştırması ve görüşmeler Dr. Abdurrahim Özmen, Jakop Gabriel ve Özlem Irgav tarafından yapılıyor.
Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2006 Pazartesi 10:03:19
Güncelleme :11 Temmuz 2006 Salı 12:25:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?