22
Mayıs
2024
Çarşamba
MİDYAT - MARDİN

Süryani vatandaşların Paskalya coşkusu

Midyatlı Süryaniler, 50 günlük oruçtan sonra, Paskalya Bayramı'nı kutluyor. Hıristiyan aleminde Hz. İsa’nın kutsanarak göğe çıkışını ifade eden 3 günlük Paskalya Bayramı başladı.

Hıristiyan inanışına göre, Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği ve toprağa verildikten sonra dirilip göğe yükselişini simgeleyen günü kutlamak için bir araya gelen Midyatlı Süryaniler, tarihi Mort Şmuni Kilisesi’nde görkemli bir ayin düzenledi.

Kutlamalar çerçevesinde yapılan bayram ayini, Midyat’taki Süryani cemaati ve yurt dışından gelen Süryaniler’in katılımıyla kutlandı. Sabah saat 05.30’da başlayan ayin, saat 09.00’da sona erdi.

Ayinden sonra aynı kilisede bayram tebriklerini kabul eden Mor Timotheos Samuel Aktaş,  misafirlere sıcak ilgi göstererek onlarla yakından ilgilendi. Kutlamalara Müslümanlar da büyük ilgi gösterdi. Törene gelen Müslümanlar, Metropolit Samuel Aktaş ve diğer Süryanilerin en büyük bayramı olan Paskalya bayramını kutlayarak, sağlıklı ve mutlu bir şekilde gelecek bayramlara ulaşmaları için dua ettiler.

Paskalya Bayramı'nın en büyük simgelerinden biri olan nakışlı yumurtalar, gelen misafirlere ikram edildi. Bayramın 2. ve 3. gününde ise köylerde bulunan Süryanilerin Midyat Merkez’e gelerek, Mort Şmuni Kilisesi'nde Metropolit Samuel Aktaş’ın bayramını kutlayacağı bildirildi.

Metropolit Genel Sekreteri Yusuf Bektaş yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Bugün kutlamakta olduğumuz Paskalya Bayramı, dünyadaki bütün Süryaniler gibi İlçemizde de törenlerle büyük neşe ve coşku içinde kutlanıyor. Bu bayram inancımıza göre İsa Mesih’in Çarmıha gerildikten sonra mezara konulup 3 gün sonra kıyam etmesinin bayramıdır. Onun anısına kutluyoruz. Her bayramda olduğu gibi, manevi bir atmosfer içinde kutladığımız bayramımız, gönülden gönüle geçerek karşılıklı sevgi ve kardeşlik duygularının doruğa çıktığı bir gündür. Bugünlerde diğer gamlık yani başkalarını da düşünmenin pekiştiği ve bencilliğin yenildiği gün olarak görüyoruz. İnanıyoruz ki insanın ruhundan iki tür enerji yayılıyor. Biri Allah’tan evrenin kaynağı aldığı ve kapasitesine göre yansıttığı aydınlıktır, sevgidir. Diğeri ise bencilliği ile zehirlediği aynı enerjidir. İsa Mesih’in bize öğrettiği temel öğreti şudur. Komşunu kendin gibi seveceksin. Hayatımıza kazandırdığı bu anlayış hayatı zehirleyen, bencilliği çarmıha gererek kimseyi ötekileştirmeden başkalarını kendimiz kadar ama oldukları gibi sevmeyi yücelten bu günün başta bölge Süryanileri olmak üzeri bütün Hrıstiyan alemine hayırlı olmasını diliyorum.

Evrensel kardeşliğin ve evrensel uyumun tesirine olması için bugün bölgedeki bütün kiliselerde dua ve yakarışları yücelttik kainatın rabbine Mardin bölgesinde yaşayan Süryaniler olarak Müslüman kardeşlerimizle birlikte karşılıklı bir şekilde dört bayram sevincini yaşıyoruz, karşılıklı ziyaretlerimizle bayram sevinçlerimizi pekiştiriyoruz. Mardin-Midyat bölgesinin sosyal dokusu çok zengin ve çok boyutlu bu zenginlik güç ve motivasyon olarak hayatı zenginleştirme adına sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Büyüklerimizden aldığımız bütün güzel duygular geliştirmenin yollara içinde olmamız ve bu yolda çaba içinde olmalıyız. Bu bayramın ruhani anlamlarından akan çağlayanların huzuruyla bütün bölge insanına nice mutlu bayarmalar niyaz ediyorum. Hem şahsım adına hem de Metropolitimiz Samuel Aktaş adına hem de Turabdin Süryani Metropolitliğine bağlı Süryaniler adına bu temennimizi tüm kamuoyuna duyurmak istiyorum."




 

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2005 Pazartesi 09:25:05
Güncelleme :3 Mayıs 2005 Salı 18:26:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?