23
Mayıs
2024
Perşembe
MİDYAT - MARDİN

Süryaniler Bahar Bayramını kutladı

1 Nisan Süryani Bahar Festivali düzenlenen etkinliklerle Midyat’ta kutlandı.
 
Memleketin tanıtımına katkı sunmak, yörede yaşayan Süryani vatandaşların sosyal ve kültürel hayatına yeni bir oksijen katmak ve yurt dışındaki insanların hasretini gidermek üzere, Midyat merkezde bulunan Mor Hobel ve Mor Abrohom kiliselerine yakın açık alanda 1 Nisan bahar  festivali yapıldı.
 
Uzun yıllar aradan sonra kutlanan festivale, Mardin Bağımsız Milletvekili Süleyman Bölünmez, Mardin Valisi M. Temel Koçaklar, Midyat Kaymakamı Mustafa Yılmaz, Midyat Eski Kaymakamı Feyzullah Özcan, Midyat eski Belediye Başkanı Ziver Midyat,  Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, İlçe Emniyet Müdürü V. Musa Tiyek, ilçe Jandarma Komutanı Hüseyin Erten, İstanbul Fener Rum Patrikhanesi Temsilcisi Peder, Dositeos Anağnostopulos, AB Türkiye Temsilcisi, Sema Kılıçer, İlçe Müftüsü Abdurrahim İnanç, Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hakan Aytekin, Diyarbakır Papazı, Yusuf Akbulut, Midyat Papazı Hori Ado Onar, Papaz, Tuma Bektaş, Avrupa’nın değişik ülkelerinden Süryani vatandaşlar,yöneticiler, işadamları, Midyat ilçesine bağlı köylerde yaşayan Süryaniler  katılırken Müslüman vatandaşlar da festivalde hazır bulundular.
Festivale yurt dışından 3000’e yakın süryaninin katıldığı,Midyat’taki vatandaşlarla birlikte bu sayının 6 bin kişiyi bulduğu bildirildi.
 
Programı Suroyo TV’nin sunucuları hem Süryanice hem de Türkçe yaptılar. Ayrıca Suroyo TV festivali başından bitime kadar canlı yayından festivale katılamayan Süryanilerin izlemesine olanak tanıdı.
 
Programda, Midyat Kiliseleri Kız İlahi korosunun ilahi okuyarak başladığı festivalde, Irak’tan gelen Habur Folklor ekibi Grubu (hoşaba) değişik  kıyafet ve  oyunlarıyla vatandaşların beğenisini aldı. Aynı folklor ekibi programın ilerleyen saatlerinde Protokol için özel bir oyun oynayarak hem protokolden hem de vatandaşlar tarafından alkış yağmuruna tutuldular.
 
Midyat Folklor ekibi halk oyunlarını sergilediler,Süryani genç kızlarının oluşturduğu Folklor ekibi yöremize özgü Süryani kültüründe halen canlılığını koruyan şexani oyunu oynadılar.
 
Yurt dışından gelen sanatçılar festivale renk kattılar.
İran, Irak, Suriye, Almanya, İsveç ile Avrupa’nın değişik ülkelerinden festivale katılan sanatçılar George Issa, Aboud Zazi, George Safar, Violet Khosro-Abadi (Mona Sharmila), Kenan Menekşe, Daniel Afram, Mamlo EBU Fikri Aho,  İshak Say, George Safar, Habib Musa, Kenan Menekshe Abdo Rhawi söyledikleri şarkılarla vatandaşları coşturdular.
 
Sabah saat 10:00’da başlayan  festival akşam saat 20:00’ye kadar devam etti. Festivale gelen vatandaşlar, gönüllerince eğlenme fırsatını buldular. Halka açık olan festivale vatandaşlar çocuklarıyla birlikte gelerek hem iş hayatından biraz sıyrılma hem de piknik yapma fırsatını buldular.
 
Irak, İran ve Suriye’den  gelen Süryani bayanlar yöresel kıyafetleriyle festivale renk katarak vatandaşların ve özellikle çocukların ilgi odağı oldular.
 
Yöreye özgü yemekler yapıladı ve festivale katılan davetlilere ikram edildi. Ayrıca tarihi eser ve fotoğraf sergileri açıldı. Davetliler tarafından gezilen standlar büyük beğeni topladı.
 
Festival öncesinde hazırlık komitesi yaptığı yazılı açıklamada ise, şu ifadelere yer verildi:
“1 Nisan günü, eski Asur ve Babil uygarlığından gelen, ama Süryaniler tarafından hala yaşatılan bir gelenek. Tarihte Mezopotamya olarak bilinen bölgenin eski organik kültüründe en önemli gün 1 Nisan Yeni Yıl bayramıdır. Binlerce yıl önce 1 Nisan günü, yeni yıl bayramı olarak 12 gün boyunca büyük coşkuyla kutlanırken kırgınların ve dargınlıkların yerini, kardeşlik, barış ve karşılıklı dayanışma almaktaydı. Eski gelenekte yeni yaşamı, bereketi, aşkı, dürüstlüğü, günahlardan arınmışlığı, temizliği ve sevinci paylaşmak gibi amaçlarla kutlanan 1 Nisan günü, baharın müjdeleyicisi olarak, toprağın uyanışına ve doğanın yeniden canlanışına ve tomurcuklanmasına işaret ediyor. İran, Irak, Suriye gibi ülkelerde ve Avrupa ülkelerinde yaşayan Süryaniler, son elli yıldan beri, 1 Nisan gününü sevgi ve kardeşliğin şiarı olarak, geleneksel içerikler taşıyan kültürel etkinliklerle festival havasında kutluyorlar. Bu günde kültürel yemekler yapılmakta Folklorik giysilerle oyunlar oynanmakta, müzik eşliğinde halaylar çekilmekte, evlilikler yapılmakta, sevinç, barış, dostluk ve sevgi duyguları ön plana çıkmaktadır. Türkiye’de Mardin-Midyat yöresinde ilk defa kutlanan bu festivale yapmamızdaki amacımız ortak insani değerlerin odağında sevgi, kardeşlik ve bütünlük ruhunu yaşamak, yaşatmak ve geliştirmektir."
 
Mardin Valisi M. Temel Koçaklar yaptığı konuşmada, “Tarihten gelen kültürel zenginliğimizi olan Süryani bahar bayramını hep birlikte kutlamaktan çok mutluyum. 1 Nisan bahar bayramı vesilesiyle insanlarımızın bir araya gelmesini sağlıyor. Güzel ülkemizin her ili ve ilçesinde kendilerine göre özellikleri, güzellikleri ve kültürel zenginlikleri bulunmaktadır. Bu zenginliklerimle çoğu ilimizden ilçelerimizde festivaller adı altında bir takım programlar yapılmakta ve bu şekilde insanların bir araya gelmesi sağlanmakta ve tanıtımı da  gerçekleştirilmektedir. Ama bugün kutladığımız 1 Nisan Süryani Bahar Bayramı Tarihin derinliklerinden  gelen bir kültürel geleneğimiz ve bu kültürel geleneğimiz bugün yeniden yeşertiliyor. Bu gibi etkinlikler insanlarımızın bir araya gelmesini, birlikte olmasını saygıyı, sevgiyi, hoşgörüyü, üst seviyelere çıkaran etkinliklerimizdir. Bugün görüyoruz ki bütün insanlarımız mutlu, bizim de temel hedefimiz ve amacımız insanlarımızın mutluluğunu sağlamaktır. Bu güzelliklerin paylaşılması hepimizi son derece mutlu etmiştir.” diye konuştu.
 
Mardin Bağımsız Milletvekili Süleyman Bölünmez de konuşmasında, “Sizlerle hep iç içe yıllardan beri birlikte yaşıyoruz. Bundan sonrada çocuklarımıza bu mirası bırakacağız. Sizlerle aynı bayrağın ve aynı sınırların içinde hep birlikte kardeşçe yaşamaya devam edeceğiz. 1 Nisan Süryani Bahar Bayramının tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.
 
Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu ise “Geleneksel bir hale gelmesini istediğimiz 1 Nisan Bahar Şenliğinin Midyat’a, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum, Midyat Tarihi bir kenttir, tarihi yerleri kurmak zordur. Midyat değişik dil, din ve kültürlerin bir arada yaşadığı ender yerlerden bir tanesidir. Midyat’ta yaşayan  Müslüman, Süryani, Yezidi hep beraber yaşamış ve yaşamaya devam edecektir. Buradan  Avrupa’da yaşayan Süryanilere sesleniyorum, sizler ekonomik yönden güçlü insanlarımızsınız. Sizleri Midyat’a yatırım yapmaya çağırıyoruz. Midyat Dünyanın en güzel ilçesi olmaya aday, çünkü farkı dil, din ve kültürlerin beşiğidir ve bu özelliği dünyada ender yerlerden birisidir.” dedi.
 
Yurt dışında bulunduğu için festivale katılmayan Metropolit Samuel Aktaş da gönderdiği mesajda, “Uzun yıllardan sonra Süryani halkımızın tarihsel ve kültürel festivali için toplanan vatandaşlar yüreğimizi neşelendirmiş bulunmaktadır. Festivali düzenleme iznini veren Türkiye Cumhuriyetine teşekkür ediyorum. Bu kültürel etkinliğinin sonuçları o kutsal topraklarda eski tarihlerde yaşanan ve kutlanan etkinliklerinden az olmasın bu tür kültürel etkinliklerin başarıları için devamlı duacı olduğumuzu bilmenizi istiyorum. şeklinde konuştu.
 
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Midyat Kiliseleri Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Türker Midyat Süryani Kiliseleri Yönetim Kurulu Üyeleri ve Metropolit Samuel Aktaş adına yaptığı söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
 
“Bizi tarihi derinliklere götüren bir ilki yaşıyoruz. Tabiat ananın tomurcuklarına ve çiçeklerin selam vermesi hayata nasıl yeni bir soluk kazandırmıyorsa bu topraklara yaşamanın ayrıcalığı içimizde yaşatmaya çalıştığımız insani değerleri pekiştiren doğru yükselten bu tarihi günümüzde hepinizi saygıyla selamlıyorum. Geleceği kucaklayan kardeşliği pekiştiren ve insanlığı yücelten her mesafeye değer biçiyoruz. Bu festival için sarf edilen gayretler bizim için anlamlıdır. Avrupa ülkelerinde yaşayan Süryani kardeşlerime ve büyüklerime sesleniyorum. Oradaki hayatın mutluluğundan sıyrılarak, çorak bir dönüşüme uğratmayı düşünüyorsanız, buraları ziyaret etmeniz gerekli bir yer olarak görüyoruz. Çünkü tarihsel geçiminizi kucaklayan bu tarihi yerleri hayatın sadeliğini, gözler  önüne seriyor. Tarihte Mezopotamya olarak bilinen bu bölgenin eski organik kültüründe en önemli gün 1 Nisan bayramıdır. Bugün ilk defa kutlanan bahar bayramının bölge Süryanilerinin şahsında bütün Süryaniler halkına hayırlı olmasını diliyorum"
 
Programın akışı devam ederken günün anısına Mardin Bağımsız Milletvekili Süleyman Bölünmez, Mardin Valisi M. Temel Koçaklar, Midyat Kaymakamı Mustafa Yılmaz, Midyat Eski Kaymakamı Feyzullah Özcan, Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, Midyat Eski Belediye Başkanı Ziver Midyat, Ab Türkiye Temsilcisi Kılıçer, İlçe Jandarma Komutanı Hüseyin Erten, ilçe emniyet Müdürü V. Musa Tiyek MGK Genel Sekreteri ve diğer bazı davetlilere plaket verildi.
 
Eğitimci Yazar M. Ali Turabdin ilçe editörümüze verdiği demeçte, “Asuri Süryanilerinin yüzyıllardır kutlamadığı 1 Nisan Bahar Bayramı bugün Midyat’ta kutlandı. Genel itibariyle folklor, yöresel yemekler, yöresel sergi, sanatçılar ilahi grubu ve seyircisiyle mükemmel bir organizasyondu diyerek, "Turabdin’in tüm zenginliğini müzik ve ezgisiyle yani hem Türkçe, hem Arapça, hem Süryanice ve hem de Asurice seslendirmeler programın başlangıcından sonuna dek dönüşümlü olarak söylensin. Tüm halklara bahar dolu hayat, bahar dolu yıllar dileğiyle” şeklinde konuştu.
 
Öte yandan festivalde hem yerel hem ulusal basın temsilcileri, festival görevlileri tarafından haber alma özgürlükleri hiçe sayılarak, engellendi.
M. Halis İş-Kenthaber/Midyat
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2005 Cumartesi 17:53:15
Güncelleme :4 Nisan 2005 Pazartesi 15:41:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cenan izci IP: 88.230.37.xxx Tarih : 9.05.2007 21:49:50
pek fazla bilgi akını yok daha çok bilgi