15
Haziran
2024
Cumartesi
MİDYAT - MARDİN

Tarihi Eles mağaraları turizme kazandırılacak

Bir zamanlar insanların yaşadığı tarihi mağaralar restore edilerek turizme kazandırılacak. Midyat–Mardin yolu 3. km’de bulunan Ales mevkiinde bulunan tarihi yerleşim yeri olan mağaralar korumaya alınıyor. Tarihi değere sahip mağaraların içleri taşlarla doldurulmuş ve birçok mağaraya zarar verilmiş durumda. Hz. Ömer’in Halifeliği döneminde ordunun başına getirilen ve birçok şehri fetheden sahabi Abdulesved De’mıs Ebulhavl ile iki sahabeye ait mezarlarının bulunduğu Ales mevkiine her yıl ağustos ayında ve özel günlerde vatandaşlar buraya geliyor.

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Ak Parti Mardin Milletvekili Nihat Eri, “ales mevkiinin bir kısmı sit alanı içine dâhil edilmiş biz buranın tümünü dahi edeceğiz. Çünkü burası çok eskiden bir yerleşim yeri buranın tarihi değeri çok fazla ama zaman içinde vatandaşlar bu mağaralara bilinçsizce zarar vermiş durumda. Bizler bunun önüne geçeceğiz ve buraları temizleyerek gereken düzenlemeleri yaparak turizme kazandıracağız” dedi.

Eskiden Midyat’ın mağaralar şehri olarak tanımlandığını vurgulayan Eri, “Ales’i bir cazibe merkezi yapacağız. Milletimiz Hasankeyf’in tarihi güzelliğini nasıl keşfedip şuan ziyaret ediyorsa bir mağara şehri olan Ales’i de gelip ziyaret edecekler çünkü burası coğrafi olarak çok güzel bir yerleşim yerde kurulmuş. Midyat’ın turizmine mağara turizmini de katmamız lazım böyle yaparak hem tarihi değerlerimizi kurtarmış olacağız hem de vatandaşın buraya ilgisini arttıracağız”

Milletvekili Nihat Eri,” Ales projesi 1197 yılında başlatıldı. Buraya arkeologlar geldi ve günlerce çalıştılar. Kayıtları tutup raporları yazdılar ama projeyi hayata geçirilemedi çünkü projeyi başlatmak için kaynak aktarmak lazım. Acırlı Belediye başkanı Adnan Cengiz bu proje için çalışıyor bizde bu projeye gereken desteği vereceğiz. Proje Diyarbakır Anıtlar kurulunun gündeminde ve onayını bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde projeyi hayata geçirdiğimiz zaman insanlar burayı gelip tarihi mağaraları gördükleri zaman hayran kalacaklar. Ayrıca proje çalışmasının içinde kurban kesim yerleri, yürüyüş yerleri, havuzlar, otoparklar, büfeler ve hediyelik eşya satan iş yerler olacak. Mevcut su ve yol sorununu da gidereceklerini” dile getirdi.

Bizim için önemli bir ayrıntı da burada şehit edilen Hz. Ömer’in Halifeliği döneminde ordunun başına getirilen ve birçok şehri fetheden sahabi Abdulesved De’mıs Ebulhavl mezarları yeniden düzenlenecek ve yörenin mimarisine uygun bir tarzda inşa edilecek ve halkın ziyaretine açılacak. Burası hem mesire, hem gezinti hem de inanç turizmi olarak bütün bölgeye hitap edecek.

Öte Yandan zaman içinde mağaraların içinde ve etrafından define avcıları tarafından çeşitli kazıların yapıldığının Editörümüz Mehmet Halis İş’in Milletvekili Eri’ye hatırlatması üzerine Eri, “Tarihi bilinçsizce talan eden bu insanların bir şey bulamayacaklarını tarihi değerlere zarar vermemelerini ve buraya boşuna dadanmamalarını” istedi.
Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2005 Cuma 18:17:19
Güncelleme :23 Ağustos 2005 Salı 11:26:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?