18
Mayıs
2024
Cumartesi
MİDYAT - MARDİN

Tarihi ev restore edildi

Tuma Rhawi Zerike soyundan olan Altunkaynak kardeşler, dedeleri tarafından 50 yıl önce yaptırılan tarihi Midyat evini restore ettirdi. Midyat taşından yapılmış olan ve çürüme noktasına gelen 50 yıllık tarihi ev, restorasyon sonunda yeniden yaşanabilir hale geldi.
 
Yaklaşık 30 yıldan beri İsveç’te yaşayan Altunkaynak kardeşler, restorasyona geçtiğimiz yıl başlamıştı. İçinde 16 oda, 2 mutfak, 2 yemekhane, 7 banyo bulunan eve ayrıca kalorifer tesisatı döşendi. Kanalizasyon şebekesi, elektrik tesisatı, çelik kapılar ve camlar takılan ev, orijinaline yakışır bir tadilattan geçirildi. Evin avlusuna da Avrupa standartlarında büyük bir havuzun yapılacağı bildirildi.
 
Restorasyonla birlikte yine Midyat taşından işlemeli korkuluklar yapılarak, görüntüsü bir kat daha güzelleştirildi.
 
Sekiz kardeş olan altunkaynaklar'ın hepsinin İsveç’te bulunmasından dolayı restorasyon çalışmasını Midyat’ta ikamet eden Süryani akrabaları Hana Göze yürüttü. Evin manevi değerinin büyüklüğüne işaret eden Göze, "Bu nedenle, yapılan masrafın önemi yok" dedi. Göze, evi kalabalık olan aileleri için yaptıran Altunkaynak kardeşlerin, merak eden turistlere de kapılarını açabileceklerini belirterek, "Bu evler ve bu tarih hepimizin ortak kültür mirasıdır" diye konuştu.
Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 31 Mart 2005 Perşembe 08:12:32
Güncelleme :31 Mart 2005 Perşembe 11:41:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?