18
Mayıs
2024
Cumartesi
MİDYAT - MARDİN

Taş evden çıktı, İsveç'e bakan oldu

İsveç kabinesinin Eğitim Bakanı olan İbrahim Baylan, 1981’de Avrupa’ya göç eden bir Süryani ailenin çocuğu. Baylan’ın doğduğu Barıştepe köyünde, şimdi sadece bir Süryani aile kaldı.

İsveç hükümetinin İlk ve Orta Öğrenimden Sorumlu Bakanı Mardin Midyat doğumlu Türkiye asıllı İbrahim Baylan. 1981’de Avrupa’ya göç eden bir Süryani ailenin çocuğu olan Baylan’ın doğduğu ve 9 yaşına kadar yaşadığı Barıştepe köyünde, şimdi sadece bir Süryani aile yaşıyor. İsveç’te Persson Hükümeti’nin bakanı İbrahim Baylan’ın doğduğu köyde, geçmişte 30’un üzerinde Süryani aile yaşıyordu. 1980 sonrası gerek çevre köylerdeki Müslüman nüfustan, gerekse dönemin mahalli yöneticilerinden gelen baskılar nedeniyle köyde yaşayan onlarca Süryani aile gibi Baylan ailesi de çareyi evlerini bir Müslüman aileye satarak İsveç’e göç etmekte bulmuş. Süryani vatandaşlar İsveç, Almanya, Hollanda, İsviçre gibi Avrupa ülkelerine göç edince, onların evlerine Müslüman aileler yerleşmeye başlamış.

1981 yılına kadar köyde bağcılık yaparak geçimini sağlayan Gabriel Baylan da eşi Zero Baylan ile aralarında İbrahim’in de bulunduğu dört çocuğunu alarak İsveç’e göç etti. Barıştepe’deki evlerini de Aydın ailesine sattılar. Baylanlar’ın eski evinin şimdiki sahibi Hasine Aydın ile oğulları Mehmet Emin ve Ramazan Aydın, "Bize evi sattıkları zaman İbrahim’in dedesi İsa Baylan’ın bizimtaş evin arkasındaki mağarada yaşadığını söylediler. Böyle bir dedenin torununun İsveç’te bakan olması inanılacak gibi değil" yorumunu yapıyor. İbrahim Baylan’ın İsveç gibi Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinden birinde üstelik eğitimden sorumlu bakanlık görevine getirilmesi, en çok memleketi olan Midyat’ta sevinçle karşılandı. Midyat Süryani Kültür Derneği yöneticilerinden Anter Onar, İbrahim Baylan’ın böylesi bir göreve gelmesinin Süryani cemaati olarak kendilerini çok sevindirip, gururlandırdığını söyledi. Köyde kalan tek Süryani ailenin reisi Aziz Bolun (76) ise, kendi babasıyla İbrahim Baylan’ın babasının kuzen olduklarını belirtip, "Eşim Almanya’da. 2 kızımla burada yaşıyorum. İbrahim’in İsveç gibi bir yerde bakan olması bizi sevince boğdu" diye konuştu.

İbrahim Baylan’ın 3’üncü sınıfa kadar okuduğu Barıştepe İlköğretim Okulu’nda da sevinç rüzgarları esiyor. Herkes İbrahim Baylan’ı konuşurken, tüm malzemeleri hayli eski olan okuldan yardım istekleri de gelmeye başladı. Okul Müdürü İbrahim Efetürk, "Böyle birinin bizim okulda okumuş olması sevindirici. Okulumuzun eksikleri çok fazla. Umarım bize ulaşır ve okulumuza yardım eder" dedi.
kenthaber-ajanslar-istanbul
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2004 Cumartesi 11:08:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?