23
Mayıs
2024
Perşembe
MİDYAT - MARDİN

Üç bin Süryani Midyat'ta buluştu

Süryaniler’de yılın başlangıcı olarak kabul edilen Akuti Bayramı, Mardin’in Midyat İlçesi’nde düzenlenen 1. Bahar Festivali’yle kutlandı.

Avrupa’nın ve dünyanın dört bir yanında yaşayan Süryaniler’in akın ettiği kutlamalara yaklaşık 3 bin Süryani’nin yanı sıra çeşitli etnik kökenden vatandaşlar da katıldı. Yurtdışında daha önce çeşitli etkinliklerle karşılanan Akuti Bayramı, ilk kez Mardin’in Midyat İlçesi’nde kutlandı. Akuti Bayramı dolayısıyla düzenlenen 1. Süryani Bahar Festivali’ne Mardin Valisi Temel Koçaklar, Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Bağımsız Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez, Midyat Belediye Başkanı Şeyhmus Nasıroğlu, eski Midyat Belediye Başkanı Ziver Midyat, Midyat Kaymakamı Mustafa Yılmaz, Midyat Müftüsü Abdullah İnanç, Rum Patriği Yönetim Kurulu üyeleri, Avrupa Birliği’nden Sorumlu Sema Kılıçer ve Avrupa’nın değişik ülkelerinden gelen kilise papazlarıyla işadamları katıldı.

Ayrıca, İstanbul Feneri Rum Patrikhanesi’nden Peder Dositos Anağnostopulos, Diyarbakır Metropoliti’nden Yusuf Türker, Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği’nden Sema Kılıçer ve binlerce yabancı davetli festivalde hazır bulundu. İlçeye 4 kilometre uzaklıktaki Abrohom Manastırı yanında gerçekleştirilen festival, Midyat Kilisesi Çocuk Korosu’nun Süryanice seslendirdiği şarkılarla başladı. Yaklaşık 3 bin Süryani’nin katıldığı Süryani Bahar Bayramı’na, Müslüman vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi. Suriye, İran ve Almanya’dan gelen sanatçılar, söyledikleri Süryani parçalar ile alandakileri coşturdu. Midyat Kilisesi İlahi Korosu’nun söylediği Süryani ilahilerle başlayan festival, Suriye folklor ekibinin gösterisiyle devam etti. Suriye’den çok sayıda televizyon kanalı, festivali canlı olarak verdi. İran’dan gelen Süryani sanatçı Khasro Abadi, söylediği Süryanice şarkılarla alandakileri coşturdu. Süryaniler tarafından kurulan çadırlarda yöresel el sanatları, yemekler ve eski Midyat resimleri sergilendi.

Bu arada alanda kurulan standa Süryani kültürüne ait CD, kitap ve kıyafetler satışa sunuldu. Festivale katılan Süryaniler, giymiş olduğu yöresel kıyafetlerle ilgi odağı oldu. Müslüman Süryani ve Yezidiler, birlikte el ele halay çekerek, barış ve kardeşliği pekiştirdi. Festivalde konuşan Mardin Valisi M. Temel Koçaklar, "Tarihin derinliklerinden gelen bir geleneğin canlandırılması için sevgiyle ve mutlulukla toplanılarak; yardım, dayanışma ve hoşgörü ortamının yaşatılmasından memnun oldum. Dünyanın dört bir yanından gelen Süryaniler’in bayramlarını, Midyat’ta güvenli bir şekilde kutlamalarından dolayı mutluluk duyuyoruz" dedi.

"SEVGİ VE KARDEŞLİK GÜNÜ"
Metropolit Genel Sekreteri Yusuf Bektaş ise yaptığı konuşmada, bu coğrafyanın iç içe geçmiş ve adeta harmanlanmış birçok medeniyeti bünyesinde barındırdığını ifade ederek, "1 Nisan günü kutlanan Süryani Bahar Bayramı, eski Asur ve Babil uygarlığından gelen ve Süryaniler tarafından yaşatılan bir gelenektir. 12 gün boyunca bu festival devam edecektir. Eski gelenekte yeni yaşamı, bereketi, aşkı, dürüstlüğü, günahlardan arınmışlığı, temizliği ve sevinci paylaşmak amacıyla kutlanmaktadır. Irak, İran, Suriye ve Avrupa’da yaşayan Süryaniler, son 50 yıldan beri 1 Nisan gününü sevgi ve kardeşliğin şiarı olarak kutluyor. Geleneksel içerikler taşıyan, kültürel etkinliklerle dolu bu bayramı coşkuyla yaşıyoruz" diye konuştu.

Bayram kutlamalarında yapılan etkinlikleri anlatan Bektaş, "Kültürel yemekler yapılmakta, folklorik giysilerle oyunlar oynanmakta, müzik eşliğinde halaylar çekilip, evlilikler yapılmaktadır. Avrupa’nın ve dünyanın dört bir yanından yaklaşık 3 bin Süryani vatandaşımız bu festivale katıldı. Umarım, bu festival barış ve kardeşliği pekiştirir" dedi. Midyat Süryani Kültür Derneği Başkanı Gabro Tokgöz ise, konuşmasında barış ve kardeşlilikten söz ederek, "Süryani Bahar Bayramı nedeniyle bugün biraraya gelerek, sevincimizi ve dostluğumuzu pekiştirdik. Hassas bir dönemden geçiyoruz. Önemli bir misyonu yerine getirmek için burada toplandık. Turaabidin’de barış, sevgi ve kardeşliğin coşkusunu yaşıyoruz. 30 yıl sonra ilk defa böyle bir festival düzenledik" şeklinde konuştu.

Festivalde Bağımsız Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez, Midyat Belediye Başkanı Şeyhmus Nasıroğlu, Mardin Valisi Temel Koçaklar, eski Midyat Belediye Başkanı Ziver Midyat’a plaket verildi. Konuşmaların ardından şarkılarını seslendiren Süryani sanatçısı Aboud, katılımcıları coşturdu. Halayların çekildiği festival, Süryani sanatçıların konserleri ile son bulacak.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2005 Cuma 18:25:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
melissa aslan IP: 84.164.61.xxx Tarih : 13.04.2008 22:35:50

biz 2002 de yesilköy de gencler folklör oynadik ve bu hic bir yerde görüntülenmedi ama ne resimlerimizi gördük nede kaset .Neden midyattaki genclerin varda bizim yok