18
Mayıs
2024
Cumartesi
MİDYAT - MARDİN

Vatan sana minnettardır ey önder

81. Yılını iftiharla yaşadığımız Aziz Cumhuriyetimizin kurucusu büyük insan Mustafa Kemal Atatürk 66. ölüm yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle anıldı.
10 Kasım Çarşamba günü saat 08.45’te Protokol mensupları, Siyasi parti temsilcileri, Daire amirleri, Örgün ve yaygın eğitim kurumu idarecileri ile temsili Askeri ve öğrenci gurupların katılımıyla Hükümet Konağı bahçesindeki Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu.
Çelenk sunmayı müteakip saat 09.05’te Emniyet Müdürlüğünce görevlendirilen aracın siren sesi eşliğinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi huzurunda 2 dakikalık saygı duruşundan sonra Fahrettin Önen İlköğretim okulu Müzik Öğretmeni Burcu Gökkaya yönetiminde aynı okul korusu ve tüm katılımcılar tarafından İstiklal Marşı okundu.
Çelenk sunma töreninden sonra Atatürk’ü Anma programı saat 10.00’da Vali Kemal Nehrozoğlu ilköğretim okulu konferans salonunda icra edildi.
Programda bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra günün anlam ve önemini belirten konuşma Aziz Önen Lisesi Tarih öğretmeni Behçet Arbağ tarafından yapıldı. Arbağ konuşmasında; “Herkes bu dünyaya uğrar ve bir iz bırakır gider. Bu izler arasında öyleleri var ki onları zaman ve asırlar aşındıramaz. Öyle izler de vardır ki yürüyenle birlikte kaybolur, en küçük belirti dahi kalmaz. İz vardır ki arkadan gelen yol der, tutar gider. İz vardır ki patikadan, dağ yolundan beter. Atatürk, devlet ve millet hayatımızda öyle izler bırakmıştır ki onun yolu sadece bizim değil bütün medeni dünyanın yolu olmuştur. İnsanlar, doğarlar yaşarlar ve ölürler. Ancak öyle insanlar vardır ki yaptıklarıyla, düşünceleriyle, kişilikleriyle yaşadıkları topluma damgalarını vururlar. Bunların toplumdaki yeri ve önemi tartışılamaz. Mete, Alparslan, Timur, Cengiz, Napolyon ve Türk milletinin 20. yüzyıldaki büyük evladı Atatürk gibi. Cengiz çoban aşiretlerinden büyük bir Asya İmparatorluğu kuran deha... Timur, korku salan bir cihangir... Napolyon, askerlikteki taktik dehasını maceralara bağlamış bir kumandan... Hepsinin yola çıkışlarında bir şeyleri bir şeyleri vardı. Tarihte sadece Mustafa Kemal ve bu millettir ki her şeyin hiç olduğu bir vatan parçasında o hiçi her şeye dönüştürebilmişlerdir. Atatürk, bu yönüyle dünya liderleri arasında ayrı bir yere sahiptir. O, ölmemek için ölümü göze alan Türk milletinin hislerine ortak olmuş ve bu hissi devlete dönüştürmüştür. Yola çıkarken her zaman milletine güvenmiştir. Zira ona göre millet yoksa hiçbir şey yoktur. 10 Kasım Türk Milleti ve Türkiye için matem günü olmaktan çıkmalı, bu büyük insanı, onun düşünce sistemini anlamak ve anlatmak için etkinliklerin yapıldığı gün olmalıdır. Bu çalışmalar yapıldığı takdirde kavram kargaşasının, yaşandığı ülkemizde Atatürk’ü ve Atatürkçülük’ü anlamak ve anlatmak daha kolay olacaktır. Ancak bu şekilde istismarcılık önlenebilecektir.” Şeklinde konuştu.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmadan sonra Endüstri Meslek Lisesi Tarih Öğretmeni Doğan Barutçu tarafından “Atatürk ve Eğitim” konulu konuşma yapıldı.
Garnizon Komutanlığından “Atatürk’ün Askeri Kişiliği” konulu konuşmayı slayt gösterimi eşliğinde Garnizon Komutanı Kur. Kd. Alb. Kudret Erkan tarafından okundu.
Atatürk’ün gençliğe hitabesi Aziz Önen Lisesi Tarih öğretmeni Erdem Bilgin tarafından okundu ve Gençliğin Ata’ya cevabı temsili öğrenci grubu Aziz Önen Lisesi öğrencileri seslendirdi.
İlk ve Orta öğretim okulları arasında 10 Kasım Konulu Şiir, Kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrenciler şiir ve kompozisyonlarını okuduktan sonra Fahrettin Önen İlköğretim Okulu Müzik Öğretmeni Burcu Gökkaya yönetiminde aynı okul korosu günün anlamıyla ilgili şarkılar okudular. Ardından Garnizon Komutanlığı tarafından hazırlanan NUTUK isimli tiyatro gösterisi yapıldı.
Son olarak İlk ve Ortaöğretim öğrencileri arasında dereceye girin öğrencilere ödüllerini, İlçe Kaymakamı Mutafa Yılmaz, Garnizon Komutanı Kudret Erkan C.Başsavcısı Bülent Bingöl, Ağır Ceza Reisi Selfet Giray, Milli Eğitim Müdürü Şehmus İleri tarafından verildi.
Halis İş
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2004 Cuma 21:03:10
Güncelleme :29 Aralık 2004 Çarşamba 18:48:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?