18
Mayıs
2024
Cumartesi
MİDYAT - MARDİN

Vekil sorun dinledi

Midyat Eğitim, Kültür, Çevre, Yardımlaşma ve Turizm Derneği (MİDER), önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Midyat’taki eksikliklerin giderilmesinin gündeme geldiği toplantıda davetliler ilçenin sorunlarını dile getirip, çözümü konusunda Ak Parti Mardin Milletvekili Nihat Eri’ye sorular yönelttiler.

MİDER Başkanı Ünal Günel, Yüksekokul ve Fakülte Açma ve Yaşatma Derneği Başkanı M. Selim Tural, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Abdurrahman Aksoy, Eğitimci-Yazar M. Ali Aslan, MİDER yönetim kurulu üyeleri, Midyatlı üniversite öğrencileri ve esnafın bir araya geldiği toplantıda katılımcılar, Midyat’ın yıllardır çözüme kavuşturulmayan sorunları gündeme taşıdılar.

Ara ara tansiyonun yükseldiği toplantı da üniversite öğrencileri Milletvekili Nihat Eri’den Mardin’e bir üniversite kurulması için çalışmaların biran önce yapılıp, artık üniversiteye kavuşmak istediklerini açıkladılar.

MİDER Başkanı Ünal Günel Midyat’ta spor tesislerinin olmadığını, var olanların da çok eksiği olduğunu belirterek, kültür merkezi, otogar, müze, kütüphane, parklar gibi mevcut olmayan sosyal tesisler için milletvekilinin çaba sarf etmesini istedi.

"Midyat günden güne turizm potansiyeli ve hedef kitlesi büyüyor ama şehirleşme adına hiçbir adım atılmıyor. Bunun en önemli göstergesi de halen modern bir tuvaletimizin olmaması" diyen Günel, tüm bu eksikliklerin giderilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Midyat’ın tanıtımda birtakım sorunların yaşandığına değinen Doç. Dr. Abudrrahman Aksoy ise, Midyat’ı bugüne kadar hep yabancıların tanıttığını ve bu tanıtımların eksik yapıldığını, Midyat'ın tanıtımını Midyatlılar'ın yapması gerektiğini belirterek, “Kurduğumuz www.midyat.net internet sitesi sayesinde insanlar bize ulaşıyor ve Midyat’la ilgili bir takım sorular soruyor ama bu tür tanıtıcı çalışmaların çoğalarak devam etmesi lazım. Çünkü Midyat’ın taş mimarisi ve telkari işlemesi şu anda büyük bir ün yapmış durumdadır. Ayrıca, Midyat’a gelen turistleri çocuklar bıkkınlık verecek derecede rahatsız ediyor. Bunun için bir önlem alınmalı" diye konuştu.

MİDER Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Baştuğ'da, günde beş otobüs turistin geldiği Midyat'ta tuvalet ihtiyaçlarını karşılayacakları modern bir tuvalet bile olmadığını ve misafirlerin cami tuvaletlerine yönlendirildiğini hatırlatarak, "Midyat’a acilen modern bir tuvalet yapılması lazım” dedi.

Eğitimci Yazar M. Ali Aslan, ise, Midyat’ı dünyada ayrı bir öneme sahip kılan farklı dinler, diller, mezhepler ve farklı mimariler ile ilgili fakülte, meslek yüksekokulu veya enstitü şeklinde eğitim kurumlarının açılması gerektiğini dile getirerek, "New York’ta Özgürlük Anıtı, Fransada Eyfel Kulesi ve Pakistan’da Taç Mahal var. Neden Midyat’ta her üç dini temsil eden cami, kilise ve tavus kuşundan yapılmış bir anıt olmasın ?" ifadelerini kullandı.

Ak Parti Mardin Milletvekili Nihat Eri, dile getirilen sorunların farkında olduğunu, ancak bu sorunları bir günde halletmenin mümkün olmadığını belirterek, bunu zaman içinde gidereceklerini ifade etti. Eri, “ilkönce turizmin canlanması için toplantıları Midyat’a yönlendireceklerini, ilk toplantıyı da çok kısa bir zamanda TOKİ’nin yapacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Spor tesisleri için neler yapılması gerekiyorsa yapılacak. Kapalı spor salonunu tadilata aldık, Midyat sahanın duvarla örülmesi yapılması için çalışmalar yapacağız. Midyat’ta sanayi sitesi kurulması için 2005 yatırım programına aldık. Ilısu Barajı ihalesi yapıldı, okullar yapılıyor. Yollar yapılacak. Bulvarlar genişletilecek, Şenköy giriş-çıkışları bulvar haline getirilecek” diye konuştu.

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2005 Salı 15:41:49
Güncelleme :16 Ağustos 2005 Salı 16:37:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?