24
Mayıs
2024
Cuma
NUSAYBİN - MARDİN

Nusaybin'de Maşuk El-Haznevi yürüyüşü

Nusaybin'de, Cuma namazı çıkışı vatandaşlar, 3 gün önce Suriye Hükümeti tarafından öldürüldüğü iddia edilen Kürt asıllı Şeyh Maşuk El-Haznevi için yürüyüş yaptı. Nusaybin Hudut Sınır Kapısı’nda basın açıklaması yapmak isteyen gruba, Çevik Kuvvet ekipleri izin vermedi.

Nusaybinliler, 10 Mayıs’tan bu yana kayıp olan ve 3 gün önce Suriye Hükümeti tarafından öldürüldüğü iddia edilen, Kürt asıllı Haznevi Ailesi’nden Şeyh Maşuk El-Haznevi için yürüyüş yaptı.

Cuma namazı çıkışında Demokratik Halk Partisi (DEHAP) önünde toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, ellerinde taşıdıkları Şeyh Maşuk’un fotoğraflarıyla yürüyüş yaparak, Nusaybin Hudut Sınır Kapısı’nın önünde basın açıklaması yapmak istedi. Grubun sınır kapısı önüne gitmesine izin vermeyen Çevik Kuvvet ekipleri, basın açıklamasının Cumhuriyet Meydanı’nda yapılmasına izin verdi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Nusaybin DEHAP İlçe Örgütü Başkanı Nazım Kök, "10 Mayıs’tan bu yana kendisinden haber alınamayan Şeyh Maşuk, 27 Mayıs’ta Suriye istihbaratı tarafından ağır işkence görmüş halde bir hastanede tedavi edildi. İçinde bulunduğumuz hafta ’Kayıplar Haftası’dır. Şeyh Maşuk gibi yüzlerce Kürt aydın, yazar, siyasetçi ve alim, benzeri infazlarla katledilmiştir. Bu uygulamalar; Suriye, Türkiye, Irak ve İran devlet yönetimleri tarafından sürekli Kürtler’e karşı uygulanan bir yöntemdir. Bu da Kürt sorununun barışçıl yollarla çözüme götürülmemesinden kaynaklı, sürekli Kürtler’e karşı inkar ve imha politikalarını geliştirmektedir" dedi.

Yeni Türk Ceza Kanunu’ndaki tecridin daha da ağırlaştırıldığı ileri sürülen açıklamada, "1 Haziran tarihinden itibaren yürürlüğe giren Yeni Türk Ceza Kanunu’nda tecrit daha da ağırlaştırılmıştır. Başta Kürt halk önderi Abdullah Öcalan ve diğer tutukluların savunma ve hukuki haklarını engellemektedir" denildi.

Basın açıklamasının ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2005 Cuma 17:29:31
Güncelleme :4 Haziran 2005 Cumartesi 12:30:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?